Večernji list: 11. 02. 2001.

HSP 1861: KAZNENA PRIJAVA PROTIV ĐAPIĆA I KVESIĆA

ZAGREB - Hrvatska stranka prava 1861 priopćila je jučer da je Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnijela kaznenu prijavu protiv zastupnika Ante Đapića i Velimira Kvesića u kojoj ih optužuje da su krivotvorili službenu dokumentaciju Saveza udruge dragovoljaca HOS-a i tako omogućili članovima Saveza da ostvare prava koja im ne pripadaju.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik HSP 1861. Dobroslav Paraga, navodi se kako su Đapić i Kvesić u SUDHOS-ove knjige upisali osobe koje nisu bile dragovoljci HOS-a.

Dobroslav Paraga jučer je izjavio kako su trojica haaških svjedoka opunomoćila stranku za podnošenje kaznene prijave glavnom državnom odvjetniku protiv odgovornih za zločin u Gospiću. Svjedoci su, kaže Paraga, zgranuti činjenicom da se istraga okomila na generala Mirka Norca. Paraga prenosi da su svjedoci optužili KOS i Udbu koje je HDZ osnažio za provođenje scenarija kompromitacije hrvatskih obrambenih snaga. Zločin u Gospiću 1991. godine naređen je iz Zagreba, iz SIS-a od Josipa Perkovića, optužuje predsjednik pravaša. Kao glavne krivce proziva sve koji su se oglušili na upozorenja haaških svjedoka, te izdvaja Josipa Manolića, Josipa Perkovića, Zdravka Mustača, Matu Laušića i Slavka Zadnika. (mab)