Vjesnik: 11. 02. 2001.

Doris Pack traži uhićenja od SRJ

BEOGRAD, 10, veljače (Od Vjesnikova izvjestitelja) - Od Koštunice, Đinđića i svih drugih jugoslavenskih sugovornika sam tražila uhićenje vukovarske trojke, budući da se oni nalaze na teritoriju SRJ, rekla je u subotu Doris Pack, predsjednica izaslanstva Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu na koncu trodnevnog boravka u Beogradu. Uhićenje vukovarske trojke moglo bi se provesti odmah, kazala je Doris Pack, dodajući kako bi Šljivančanin, Mrkšić i Radić u jugoslavenskim zatvorima mogli sačekati promjenu zakonske regulative o suradnji s Haaškim tribunalom. To bi, po njenim riječima, moglo pospješiti odnose Hrvatske i Jugoslavije.

»Mi isporučujemo, ako vi isporučite«, uzvratila je Pack na novinarsko pitanje je li najavljena pomoć Europske unije od 450 milijuna eura SRJ vezana uz suradnju s Haaškim tribunalom. »To je stav svih europskih institucija koje kontaktiraju s vlastima u Beogradu. Kad kažem mi isporučujemo, ako vi isporučujete, podrazumijeva se i prilagodba šireg zakonodavstva, osobito antikorupcijskih zakona«.

Postoji mogućnost da sva ekonomska pomoć, u suprotnom, dospije u ruke korumpiranih moćnika bivšeg režima, naglasila je Doris Pack.

Tom je prigodom posredno potvrdila kako je u petak navečer održani sastanak jugoslavenskog predsjednika Koštunice s Đinđićem i republičkim i saveznim ministrima pravosuđa bio posvećen uspostavljanju komisije »za pomirenje« savezne vlade. Savezna vlada koju Crna Gora ne priznaje, želi formirati komisiju koja bi se bavila, kako se navodi, »utvrđivanjem istine o ratovima na tlu bivše Jugoslavije«.

Doris Pack u Beogradu je naglasila da je ključno europsko mjerilo za Kosovo rezolucija 1244, te procijenila da će promatrači EU-a pridonijeti stvaranju povjerenja između lokalnih Albanaca i lokalnih sprskih vlasti u Preševskoj dolini. U izjavi za Vjesnik Doris Pack je kazala kako smatra da je »Komisija za istinu u Jugoslaviji vrlo potrebna jer bi isporuka Miloševića Haagu mogla od njega u jugoslavenskoj javnosti napraviti heroja«.

Milan Jelovac