Večernji list: 12. 02. 2001.

JUČER U SRBIJI HAAŠKI ISTRAŽITELJI POČELI ISPITIVANJE SVJEDOKA

Beograd bi Izetbegovića na Haaški sud

Istražitelji Haaškoga suda za ratne zločine stigli su jučer u Beograd kako bi počeli saslušavati svjedoke o akcijama Hrvatske vojske ili, kako se ondje kaže, "o zločinima nad Srbima tijekom Oluje i Bljeska". Svjedoci će davati izjave do 19. veljače na više mjesta u Srbiji, a na izričit zahtjev istražitelja i svjedoka taj dio istrage bit će posve zatvoren za javnost.

To je prvi put da vlasti u Beogradu odobravaju rad haaških istražitelja u SRJ. Dosad, naime, čak i kada je bila riječ o zločinima nad Srbima, vlast u Beogradu nije dopuštala bilo kakvu istragu.

Zoran Stanković, patolog s Vojnomedicinske akademije u Beogradu, ustvrdio je jučer da postoji mogućnost da će nakon dokaznih postupaka u Srbiji ICTY podići optužnicu i protiv bivšega predsjednika BiH Alije Izetbegovića. Postoje svjedočenja logoraša iz logora koje je Izetbegović za rata posjećivao, postoje videozapisi, što znači da je znao što se ondje događa, kaže Stanković.

Na prekjučerašnjem zatvorenom sastanku političkoga vrha SRJ i Srbije postignut je dogovor o punoj suradnji s Haagom, koja uključuje i izručivanje državljana SRJ Haaškom sudu. U Beogradu će se najprije po hitnom postupku prihvatiti zakon koji će dati pravni temelj za izručenje, a prema svemu sudeći, prve osobe koje će biti predane glavnoj tužiteljici Carli del Ponte bit će "vukovarska trojica" Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić.

BEOGRAD Milovan Nedeljkov