Novi list: 12. 02. 2001.

POČINJE SUĐENJE ZA ŠVERC 660 KILOGRAMA KOKAINA OTKRIVENOG U RIJEČKOJ LUCI

Hoće li general progovoriti?

Hoće li Andabak objasniti zašto ga spominje bivši šef policije iz Vrgorca i zašto ga tereti sin suca Višeg trgovačkog suda iz Zagreba

RIJEKA - Saznavajući detalje dopreme kontejriera oznake MSCU 213600-8 upućenog brodom 19. listopada 1999. godine iz ekvadorske luke Guayaqil za Rijeku gdje je dospio 21. studenoga iste godine - dolazimo do frapantnih podataka o čudnim vezama međunarodnih švercera kokaina. Na temelju optužnice Županijskog državnog odvjetnika Rijeke Drage Marincela dolazimo do zaključka da je u cijelom lancu sudjelovalo na desetine ljudi koji su se brinuli o pošiljci vrijednoj oko 130 milijuna DEM.

Hoće li se danas u riječkome Županijskom sudu, pred sutkinjom Đurđom Jovanić zaista početi otpetljavati zamršeno klupko specifičnih međunarodnih odnosa isprepletenih nitima šuškavih novčanica? Odgovor se nazire, ali bolje je pričekati pa se (raz)uvjeriti u priče koje imaju puno istine u razvikanim mafijaškim odnosima.

Priča o 660 kilograma kokaina koji je otkriven u riječkoj luci na Brajdici na Badnjak 1999. godine ima početak, ali i kraj u imenu i prezimenu kontraverznog Ivana Andabaka rođenog 1953 godine u Donjim Runjanima kod Livna. Do početka Domovinskog rata, o Andabaku, danas generalu, znalo se u europskim emigrantskim krugovima. Nakon demokratskih izbora Andabak stiže u Hrvatsku, a vojnu karijeru postiže u susjednoj BiH. Najprije kao pripadnik “Daidžine pukovnije”, a poslije kao desna ruka, danas haaškog pritvorenika Tute Naletilića u “Kažnjeničkoj bojni”. Upravo iz tih vremena i djelovanja uslijedio je zahtjev BiH pravosuđa za izručenjem Andabaka koji je tada i stekao čin generala. BiH pravosuđe tereti generala za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U svakom slučaju Andabaku će se, kako sada stvari stoje, suditi u Rijeci jer je hrvatski državljanin. Hoće li danas Andabak napokon i progovoriti? On se od dana uhićenja, 13. rujna 2000. godine isključivo brani šutnjom. Hoće li objasniti zašto ga spominje bivši šef policije iz Vrgorca, zašto ga tereti sin suca Višeg trgovačkog suda iz Zagreba... Upravo te dvije osobe trebale bi danas svjedočiti i objasniti sudu svoju vezu s Andabakom. A ona se, ukratko, sastojala u činjenici da je preko njihovih firmi u Rijeku stigao sporni kontejner. Pozna li, nadalje Andabak drugooptuženog Paula Dextera Farrowa koji je u Gambiji, došavši po drogu - pao u ruke policije. Zna li da je sud u Milanu raspisao tjeralicu protiv britanskog državljanina Farrowa zbog izdržavanja preostale kazne zatvora od 5 godina, 5 mjeseci i 27 dana zbog krijumčarenja droge? Kakva je uloga jednog španjolskog državljanina kojeg je navodno Andabak upoznao sa svjedocima i koji je figurirao kao vlasnik firme, na papiru, koja je trebala posredovati u dopremi droge?

Pitanja ima na pretek, ali je pravo -je li general Andabak zbog svoje šećerne bolesti, zbog koje se nalazi u bolnici u Zagrebu, u stanju pratiti glavnu raspravu, odnosno hoće li se rasprava moći održati.

Branko ŠKORIĆ