Jutarnji list: 12. 02. 2001.

INTERVJU Carla Del Ponte, glavna tužiteljica Haaškog tribunala, o rezultatima nedavna posjeta SR Jugoslaviji

U ožujku otvaramo Haaški ured u Beogradu

Mi radimo na Miloševićevoj individualnoj odgovornosti za zločine u Bosni i u Hrvatskoj. Ovisno o rezultatima istrage, očekujemo da ćemo uskoro izaći s novom optužnicom

Piše: Ivan Nikolić

Ni dva tjedna od posjeta glavne tužiteljice Haaškog tribunala Carle Del Ponte Beogradu i njezina susreta s jugoslavenskim čelnicima nije jasna sudbina bivšeg predsjednika Slobodana Miloševića. Carla Del Ponte sada kaže da je posjetom zadovoljna.

- Ipak je to bio moj prvi kontakt s Beogradom. Točno je da je na početku bilo razočaravajuće jer dijalog s Koštunicom nije bio moguć, ali su ostali susreti s čelnicima jugoslavenske i srpske vlade bili ohrabrujući. Nismo očekivali mnogo rezultata odmah na početku, niti smo se nadali da ćemo otići s nekim od optuženika istoga dana. Važno je da je dijalog počeo i da vlast u Beogradu pokazuje više zanimanja za Tribunal.

· Od međunarodne ste zajednice tražih pomoć kako biste SRJ natjerali na suradnju?

- Međunarodna zajednica vrlo pozorno prati naš rad i posebno ju je zanimao posjet Beogradu. Njezini predstavnici traže da ih i dalje obavještavamo o rezultatima i eventualnom nepretku i naravno da računam na njihovu potporu.

Neraspoloženi Koštunica

· Jeste li dali vlastima u Beogradu neki konkretan rok do kada mora početi ta suradnja?

- Ne, nismo dali nikakav rok. Ali, suradnja treba početi što prije. Optuženi ne smiju do unedogled čekati suđenje, niti mi možemo više puta započinjati isto suđenje ako bi se optuženici dovodili u Haag jedan po jedan. Istražuju se zločini počinjeni protiv Srba 1995. na kninskom području ili na Kosovu 1999. godine.

· Kakav je dojam na vas ostavio Koštunica?

- Djelovao je kao da nije raspoložen. Pokazivao je velila otpor prema Sudu, ali mislim da će se stvari mijenjati. Koliko sam uspjela vidjeti tijekom posjeta, ljudi imaju veliku želju za pravdom i potrebu da se jasno identificiraju pojedinci koji su počinili zločine jer ne žele da sa njima dijele odgovornost. To je jako važno.

Zamrznut Miloševićev novac

· Je li ugovoreno otvaranje ureda Suda u Beogradu?

- Ured Suda bit će otvoren početkom ožujka. Nadamo se da će istražitelji tada moći normalno raditi. A, čim počne puna suradnja, obećali smo jugoslavenskim vlastima pristup i korištenje naših dokumenata i dolsaza vezanih za Miloševićeve račune u inozemstvu. Znate da za novčane malverzacije mi nismo mjerodavni, ali s obzirom na to da je Milošević bjegunac, imamo nalog suca da mu zamrzavamo sav novac koji bi mu omogućio da se dalje skriva. Taj novac, a iznosi nisu mali, bit će vraćen Jugoslaviji.

· Zašto Milošević nije optužen za zločine u BiH i RH?

- Mi radimo na njegovoj individualnoj odgovornosti za zločine u Bosni i u Hrvatskoj. Ovisno o rezultatima istrage, očekujemo da ćemo uskoro izaći s novom optužnicom.

· Imate li informacije gdje su Karadžić i Mladić?

- Svi znaju gde je Ratko Mladić. Zato smo i dali jugoslavenskim vlastima nalog da ga uhite. Za Radovana Karadžića ne znamo točno. Ako je u Bosni, nadam se da će SFOR sve napraviti da ga nade i uhiti. U slučaju da dode u Srbiju ili u Crnu Goru, što se već dogadalo, predala sam nalog i zatražila vlasti da ga uhiti.