Večernji list”

prilog Dom i svijet br. 4/5 29. siječanj 2001.

 

Čitajući “Večernji list” 29. siječnja u prilogu “Dom i svijet” pod naslovom „Klika Izdajica“ od gospodina Drage Geohelia, nismo mogli ostat ravnodušni na ovakve diskfalifikacije. Nije nam jasno za čije interese i kakove novce piše g. Geoheli ali nam je prepoznatljiv stil ovakvog pisanja. Po stilu pisanja g. Geoheli se nimalo ne razlikuje od „novog katolika“ Nenada Ivankovića, koji je kao novinar u bivšem komunističkom sistemu bio zadužen za napade na Katoličku Crkvu.

Očito je g. Geoheli „prespavao“ zadnjih 10 godina negdje u dobru bunkeru ili su ga njegovi bivši poslodavci „konzervirali“ za ova današnja vremena.

Tako navedeni g. Geoheli počinje tekst o ukidanji viza između države Izraela i Republike Hrvatske i „nariče„ za hrvatskim hodočasnicima koji više neće ići u Međugorje nego vjerojatno u Sv. Zemlju, a za to okrivljuje Crkvu pod nadzorom Kaptola i Mostara.

Kamo sreće da su oni, za čiji račun piše g. Geoheli, koji su bili 9 godina na vlasti, napravili tako bogatu Hrvatsku pa da svaki stanovnik Hrvatske sebi može priuštiti jedno hodočašće negdje u inozemstvo. Na žalost stvarnost izgleda nešto drugačija pa ima dosta Hrvata-katolika koji ne mogu sebi priuštiti niti nedjeljom da odu u mjesnu crkvu ka Sv. Misi, jer se ne mogu pristojno obući uprvo zaslugom ovih koji su zadnjih 10 godina bili na vlasti, a o hodočašću negdje u inozemstvo mogu samo sanjati, pa s te strane g. Geoheli ne treba brinuti.

Što se tiče samoga Međugorja ovdje valja konstatirati kako se Međugorje nalazi u Bosni i Hercegovini i kako postoji Biskupska konferencija Bosne i Herecegovine čiji je član i mjesni mostarski biskup, a o vjerodostojnosti ukazanja odlučuje Vatikan. Stoga proizlazi da Kaptol ne može imati nikakav utjecaj niti bilo kakovo svoje stajalište što se tiče Međugorskih ukazanja koje nije u skladu sa stajalištem Svetog Oca Pape. Očito je g. Geoheli dosta toga prespavao.

Dalje, g. Geoheli nastavlja etiketiranjem bez bilo kakvih argumenata g. Stjepana Mesića okrivljujući ga za suradnju s Haškim sudom, te o Hrvatima iz BiH koji su isporučeni u Haag. Ovdje je svaki komentar suvišan. Uprvo su ti Hrvati isporučeni u Haag upravo za vrijeme Franje Tuđmana, izuzev Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele. Ili je g. Geoheli bio „konzerviran“ kad su ovi Hrvati iz srednje Bosne bili isporučeni u Haag ili je navedeni gospodin plaćen da dezinformira javnost.

Dragi g. Geoheli, sve što se moglo prodati sve je to prodao vaš „div“ Franjo Tuđman, a ovi koje je HDZ skupa sa Tuđmanom doveo na vlast (isključivo mislimo na koaliciju 6 stranaka) sve i da hoće nešto prodati nemaju što. Oni su zaduženi da se „ništa ne dogovore“, da ništa ne poduzimaju, da nikog krivično ne gone, praktično da „legaliziraju“ sve ono što što su ovi prvi koji su ih doveli na vlast (HDZ skupa s Tuđmanom) napravili mimo zakona i mimo znanja Hrvatskog Naroda. Pa zar nije apsurdno da treba čitava godina dana da se dogovore tko će biti državni odvjetnik?

Jedini cilj ovoj novoj vlasti koaliciji je bio da se arhiviraju dokumenti koji bi ih mogli kompromitirati pred javnošću po onoj narodnoj „ruka ruku mije, a lice obadvije“.

I na kraju g. Geoheli u kontekstu negativnog pisanja o Hrvatskoj navodi kako “The New York Times“ nema samilosti za Hrvatsku, a za negativno pisanje o HDZ-u i Franji Tuđmanu okrivljuje vodeće političare iz Hrvatske među koje ubraja i predsjednika naše stranke g. Dobroslava Paragu.

Mi smo i do sada znali da nas predsjednik g. Dobroslav Paraga ima veliki ugled u Americi, ali sada nam to posredno priznaje i jedan “pisar” HDZ-a. Naime, 10 godina slušamo o Dobroslavu Paragi kao marginalcu i o stranci HSP 1861. kao marginalnoj strančici, a sada od jedanput i čuveni ”The New York Times” piše tekstove na osnovi izjava našeg predsjednika.

Dalje, što se tiče samoga pisanja g. Geohelia pa u buduće pored što pišete za “Večernje novine” pišite i „The New York Times“-u, ali naravno morate svoje tekstove bolje argumentirati od ovakvih tekstova koje pišete u Večernjem listu jer u “The New York Timesu” nije urednik Ante Beljo.

Ili možda da pitate za savjet g. Dobroslava Paragu kako je on uspio od „marginalca“ koji je predsjednik „marginalne„ stranke kako su ga nazivali ovi Vaši HDZ-ovci dogurati tako daleko da čak i „The New York Times“ piše komentare na osnovu njegova mišljenja.

Mi ćemo vam pomoći sa stopostotnom sigurnošću. Tvrdimo da se g. Dobroslav Paraga nikada nije sastao niti pregovarao sa Slobodanom Miloševićem te iza leđa Hrvatskom narodu trgovao s povjesnim Hrvatskim teritorijem vršio „preseljenja” naroda nego kao beskompromisa borac skupa sa strankom kojoj je na čelu, te borcima HOS-a vodio bespoštednu borbu protiv proširenja Srpske Države, kako na Hrvatski povjesni prostor, tako i na prostore današnje Bosne i Hercegovine. Ako Vama to gospodine Geoheli nije poznato, onda ste doista zadnjih 10 godina pespavali ili ste doista bili konzervirani. No, ako vam je to bilo poznato, a usprkos tome iznosite neistine onda nije čudo što Vi vaše članke možete objavljivati samo u novinama gdje je gos. Ante Beljo urednik.

Berlin, 06. veljače 2001. g

U ime ogranka HSP-1861 Berlin

Ivan Marić i Željko Pavičić