Jutarnji list: 12. 02. 2001.

EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI Kako se HDZ bori za prava svojih birača i normalizaciju stanja u BiH

Jelavić i HDZ igraju na kartu straha i rade protiv Hrvata

HDZ uporno odbija suradnju i ispunjavanje ustavne obveze za koju je biran, a to je: sudjelovati u vlasti. Njihovi razlozi za nastojanja da sruše BiH na koljena patvoreni su i štetni. To pokazuje i podatak da su sada u BiH osvojili dvostruko manje glasova nego 1996.

Piše: Wolfgang Petritsch, Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH

Da bi se opisala situacija u BiH, zamislite da u jednoj zapadnoeuropskoj državi veća politička stranka, koja je osvojila značajan broj mandata, odbije prihvatiti osvojene mandate i sudjelovati u vlasti. To bi prouzročilo nezadovoljstvo i prosvjede. Upravo je to učinio HDZ BiH.

U BiH dolazi sve manje novca međdunarodne zajednice. To nije priča za zastrašivanje, toje istina. Za bosanskohercegovačke Hrvate još je važnije ovo: Republika Hrvatska drastično je smanjila novac za Hrvate u BiH.

Ekstremno krilo HDZ-a

Sada Hrvatska upućuje poruke bosanskohercegovačkim Hrvatima da se okrenu svojoj vladi u Sarajevu i od nje traže zaštitu interesa. Iako još vodi računa o Hrvatima koji joj žive u susjedstvu Hrvatska ipak ima dovollno svojih gospodarskih teškoća da bi preuzela rješavanje i onih u drugoj zemlji. Međutun, još ima političkih čelnika koji tvrde da predstavljaju interese naroda u BiH i koji bi radije žrtvovali budućnost zbog sebičnih, kratkoročnih interesa.

Na sjednici Zastupničkog doma u srijedu član Predsjedništva BiH i predsjedik HDZ BiH Ante Jelavić arogantno je izjavio: "Mislim da je nevjerojatno da tri mjeseca nakon izbora nismo formirali vlast. U čemu je problem?" No, problem je upravo u Jelaviću i u ekstremnom krilu HDZ-a.

Tri mjeseca nakon izbora još smo bez vlade i na državnoj i na federalnoj razini. Tek se sada počinje s osnivanjem skupština kantona 8 i 10, gdje HDZ ima apsolutnu većinu i gdje je lako mogao utemeljiti viast u Ustavom predviđenom roku. Zašto? Zato što HDZ konzistentno odbija suradnju i ispunjavanje ustavne obveze za koju je biran, a to je: sudjelovati u vlasti. Njihovi su razlozi za nastojanja da ovu zemlju sruše na koljena isto toliko patvoreni koliko i štetni.

HDZ tvrdi da ne može prihvatiti izmijenjena Pravila i propise Privremenog izbornog povjerenstva (PIP) na temelju kojih se osniva Dom naroda. Taj argument ne stoji. Prvo, HDZ je - kao i svaka druga stranka koja ulazi u izbornu utakmicu - potpisao deklaraciju o poštivanju Pravila i propisa PIP-a i Daytonskog sporazuma. Drugo, unatoč novim Pravilima i propisima, HDZ bi najvjerojatnije imao većinu među 30 Hrvata u federalnom Domu naroda, što bi im omogućilo blokiranje svih zakona koje smatra štetnim po interese svojih birača. I treće, izbori u studenome bili su posljednji koji su provedeni sukladno Pravilima i propisima PIP-a. Sljedeći će se održati sukladno Izbornom zakonu BiH, na koji se već dugo čeka. Kada bi zastupnici iz redova HDZ-a zauzeli svoja zastupnička mjesta te se uključili u proces donošenja ovog zakona, HDZ bi mogao osigurati da taj zakon zadovolji i njihove interese. Čelništvo HDZ-a iskazalo je prezir prema Ustavnom sudu BiH. HDZ je obećao da će poštivati odluku ovog suda u vezi s Pravilima i propisima PIP-a, kao i s odlukama koje je donijelo Izborno prizivno potpovjerenstvo te da će početi provoditi izborne rezultate nakon donošenja sudske odluke. Sud je 2. veljače odlučio da nema ingerencije, HDZ tu odluku nije poštivao. To je očigledna opstrukcija tvrdolinijaških članova unutar HDZ-a.

Ustavni sud u svakoj državi predstavlja najviši sud, a njegove su odluke konačne i obvezujuće. Odluka tog suda odbačena je tek nekoliko dana nakon mog sastanka s Jelavićem i njegovim savjetnicima, koji je trajao dulje od dva i pol sata, a na kojem je Jelavić obećao da će poštivati Sud te početi surađivati u uspostavi vlasti i izabranih skupština. To je odmah prekršio. Moj ured je više puta zahtijevao od HDZ-a da predloži zastupnike za nova multietnička ustavna povjerenstva.

Kako narod doživljava HDZ

Ta će parlamentarna povjerenstva pregledati sve zakone prije nego što oni budu dostavljeni parlamentima na usvajanje, te će time osigurati da se njima ne vrši diskriminacija nijednog od konstitutivnih naroda ili skupine Ostalih. HDZ-a nije dostavio prijedloge svojih kandidata. Moje osoblje i ja nekoliko smo puta telefonski razgovarali s više dužnosnika HDZ-a te produljili rok. HDZ nas je tada izvijestio da neće predložiti niti jednog kandidata. Time je odbačena mogućnost da se njihov glas čuje i u Ustavnom povjerenstvu RS-a.

Birače, koji su na izborima u studenome svoj glas dali HDZ-u, prevarila je njihova vlastita politička stranka. Moramo nastaviti sa zadaćom uspostave vlade, što podrazumijeva stvaranje uvjeta za siguran, prosperitetan i bolji život za sve građane u BiH. Glavni bi odbor HDZ-a na trebao pažljivo razmisliti o tome kako HDZ doživljava narod kojega bi trebao zastupati. To što narodu pune glavu neutemeljenim strahovima o njihovim pravima i egzistenciji samo će dugoročno štetiti stranci. Na žalost, strah je ovdje i dalje karta na koju je lako igrati. Ipak, HDZ bi trebao imati bi imati je ukupan hroj glasova koje su osvojili osvojio dvostruko manji od broja glasova osvojenih 1996. godine.

Neće biti trećeg entiteta

Također je jasno da neće biti trećeg entiteta. Oznake na kapama i znakovlčje ne predstavljaju ništa više do sheme teritorija osuđenog na siromaštvo i izolaciju. Međunarodna bi zajednica odmah zapečatila i sankcionirala svaki samoproglašeni treći entitet. Treći entitet isključio bi Hrvate koji žive u središnjim gradovima Bosne poput Jajca, Viteza i Kiseljaka, zajedno sa Hrvatima u Republici Srpskoj i u Sarajevu. Hrvatima treba čelništvo koje bi uočilo te činjenice, a ne trenutačno tvrdolinijaško čelništvo HDZ-a.

Hrvati imaju sigurnu budućnost u BiH

Hrvati imaju sigurnu budućnost u BiH, bez njih nema BiH: Čelnici hrvatskog naroda izvan HDZ-a i međunarodna zajednica marljivo rade kako bi osigurali prava putem vladavine zakona, ulaganja i pomoći. Dokaz je i proces koji se odvija u Žepču, a koji je uvažio zahtjeve Hrvata ili potpora koju smo pružili kako bismo osigurali da 200 nastavnika i učenika hrvatske nacionalnosti osnovne škole u Varešu i 450 učenika u Bugojnu nastavu pohađaju u školskim zgradama. Također smo osigurali da zgrada Hrvatskoga doma u Bugojnu bude vraćena Napretku. Međunarodna je zajednica donirala nekoliko stotina milijuna dolara za obnovu kuća i života Hrvata.