Večernji list: 12. 02. 2001.

Kako posvađati šestorku

Piše: Željko Krušelj

Dok državu potresa drama oko generala Norca, visoki državni dužnosnici i ostali vođe šestorke proživljavaju teške trenutke. Iako to nije u njegovoj maniri, najmanje je oklijevanja u obrani pravnog poretka zasad pokazao premijer Ivica Račan, koji je prvi put pred javnošću povisio glas, izravno optuživši i oporbeni HDZ za organiziranje masovnih provjeda. Predsjednik Stipe Mesić je najprije neočekivano zanijemio, da bi zatim ironizirao sve one koji bi legalnu vlast rušili "revolucionarnim" metodama, jer tu i nema, kaže, bitnije razlike od već viđenog scenarija "balvanizacije". Počinju se javljati i ostali vođe šestorke, podržavajući neovisnost sudbene vlasti.

Najteže je, međutim, Draženu Budiši, koji bi opet želio pomiriti naizgled i nepomirljive političke interese. Izražavajući razumijevanje za uznemirenost tisuće dalmatinskih demonstranata, on tvrdi da ih se ne može kvalificirati kao "fašističke snage" ili "rušitelje hrvatske države", ali da "ne mogu dovoditi u pitanje temelje funkcioniranja pravne države". Budiša se već otprije iskazao najviše političkog sentimenta za hrvatske generale o kojima se propitkuju haaški istražitelji i na svaku lošu vijest vrlo uznemireno reagira.

Znajući za tu njegovu ranjivost, kao i emocionalnu vezanost uz Hrvatsko proljeće, oporbeni političari pokušavaju produbiti razdor unutar vladajuće koalicije. Tako Drago Krpina u svom obilasku terena uvjerava Zadrane da je 2001. zapravo repriza 1971., odnosno da je šestorka tek paravan za obnovu komunizma i navodnu pripremu novih progona hrvatskih domoljuba. U tom kvazianalitičkom zanosu, najavljujući pad Mesića i Račana, Krpina uzvikuje: "Budiša, zašto šutiš?"

Budišino se pomanjkanje odlučnosti prenosi i na cijeli HSLS. S jedne strane, vicepremijer Goran Granić i onaj "sjeverniji" dio stranke nemaju dilema oko političkih manipulacija koje se isprepleću oko generala Norca, pa prednost daju očuvanju demokratskih vrijednosti. S druge, stavovi splitskog gradonačelnika Ivice Škarića, njihovog kolege, ne razlikuju se bitnije od tamošnjeg HDZ-a. Zato se HSLS-ovo ime spominjalo i u kontekstu suorganiziranja jučerašnjeg prosvjednog skupa na splitskoj rivi, no očito je da je naknadno iz stranačke središnjice stigla drukčija direktiva. Sada je na samome Budiši da razriješi i posljednje dvojbe o hrvatskoj budućnosti.

Sigurno je da političari iz redova vladajuće šestorke imaju posebnu odgovornost za očuvanje pravne države, ali pokazujući i demokratsku širinu prema prosvjednicima. Najtragičnije bi bilo kad bi se Hrvati opet međusobno podijelili i zakrvili, dokazujući svijetu da nisu sposobni brinuti se sami o vlastitoj državi.