Slobodna Dalmacija: 13. 02. 2001.

AMERIKA ŠOKIRANA PONAŠANJEM VLADE "REFORMIRANIH KOMUNISTA"

Račanova retorika kao u doba KGB-a

Posljednji zaključci vladajuće šestorice iz Sabora u kojima se prosvjedi građana karakteriziraju kao pokušaj i priprema državnog udara, "užasava" Amerikance, a takve metode podsjećaju ih na metode KGB-a, što oni nipošto ne žele vidjeti u Hrvatskoj

Piše: Davor IVANKOVIĆ

Jačanje političke nestabilnosti u Hrvatskoj stvara sve izraženiju zabrinutost na Zapadu. I dok Europljani polujavno izražavaju vjeru kako će aktualna hrvatska vlast šestorice uspjeti prebroditi novonastalu turbulentnu situaciju, američka politika znatno je suzdržanija u iskazivanju takvih procjena. Različiti su američki izvori, no bili oni civilnog ili vojnog podrijetla, zaključak je istovjetan — vlasti šesteročlane koalicije ne piše se u Hrvatskoj dobro. Izvori tvrde kako je nekompetentnost i nesnalaženje šestorice za Amerikance zabrinjavajuća te vjerojatno "neće završiti četverogodišnji mandat". Razvoj demokracije je neočekivano spor, blokiran, a u nekim segmentima društva dolazi čak do retardacije ostvarene razine demokracije, tvrde neki američki izvori. Bez obzira na utemeljenost takvih tvrdnji, američka politika, vidljivo je, općenito je razočarana (ne)uspjehom jednogodišnje vlasti političkih snaga u Hrvatskoj, kojima je, to više nije tajna, svesrdno logistički pomogla u micanju nepoželjne prijašnje vlasti.

Povod za američko "hlađenje" prema novouspostavljenoj vlasti šestorice bio je, kako nam tvrdi "civilni" diplomatski američki izvor, za Amerikance užasavajuća činjenica da su javno obznanjeni transkripti vezani uz suradnju američke obavještajne agencije CIA-e i pripadajućih hrvatskih obavještajnih službi oko aktivnosti u BiH i Hrvatskoj (afera s bescarinskim uvozom jeepova i doticanje teme o "švercu" oružja iz Hrvatske ...). Budući da je izvor transkripata u ovoj zemlji poznat, Amerikanci zaključuju: "Predsjednik Mesić je, u najmanju ruku, kao predsjednik države postupio neozbiljno, ne razumijevajući uopće kakvu štetu sebi osobno nanosi — međunarodna diplomacija sada ga smatra neozbiljnim, a obavještajne se službe sada boje surađivati s vašima." Ovaj američki izvor dodaje kako se objavljivanjem nedavnih zajedničkih obavještajnih aktivnosti američke i hrvatske strane čini šteta i može ugroziti ugled nekih vodećih ljudi u SAD-u, jer su oni i dalje u vodećim washingtonskim institucijama, dok su drugi prešli na "civilne" funkcije na nekim američkim sveučilištima, premda i dalje zadržavaju savjetničke funkcije u obavještajnim službama, ili tranzicijskoj administraciji SAD-a. Sadašnja je ekipa na vlasti u Hrvatskoj "nesposobna, neodgovorna i neozbiljna", jedna je od težih kvalifikacija iz analiza američkih izvora u Hrvatskoj.

Ima, međutim i težih. Dolaskom republikanaca, izvještaji iz Hrvatske pišu se još "konkretnijim" rječnikom. "Povratak reformiranih komunista nije Hrvatskoj, kao ni jednoj tranzicijskoj zemlji, donio ništa dobro", glasi zaključak ovih izvora.

Aktualni politički nemiri, "politička destabilizacija", kako bi to rekli Amerikanci, dodatno zabrinjava. "Posljednji zaključci vladajuće šestorice iz Sabora, u kojima se nagovještava da se prosvjede građana karakterizira kao pokušaj i pripremu državnog udara ’užasava’ Amerikance, ili točnije rečeno ’užasava nas takva Račanova konstatacija’." Naš američki izvor tvrdi kako "nema šanse da Amerika stane iza represije koja bi gušila slobodu govora, jedno od osnovnih ljudskih prava u SAD-u". Konkretnije: "metode ove vlasti već podsjećaju na metode KGB-a, a nitko ne poznaje bolje od Amerikanaca te metode - to nećemo tolerirati", izjavljuje naš američki izvor.

"U Hrvatskoj jedna afera smjenjuje drugu, niže se skandal za skandalom, a u međuvremenu ekonomska je situacija katastrofalna", nova je ocjena Amerikanaca. Ekonomska i socijalna kriza plus suspenzija naroda da izrazi svoje nezadovoljstvo, pokazuju da ova vlast pokušava kontrolirati glas naroda, što u SAD-u ne može proći, navodi nadalje naš izvor.

Drugi američki izvor, koji se bavi vojnim pitanjima, naglašava kako je "američko-hrvatski MPRI program vojne NATO transformacije HV-a totalno otkazan", što je Amerikancima također neshvatljivo.

Nova je zabrinjavajuća činjenica što Hrvatska već mjesecima nema potvrđenog veleposlanika u SAD-u. Kao što je poznato, novi hrvatski veleposlanik Ivan Grdešić, sveučilišni profesor iz Zagreba, nije uspio već tri mjeseca predati svoje akreditive američkom Predsjedniku. "Žalosno je što vaš novi ambasador još nije imao šanse predati akreditaciju i time pomoći prikazivanju Hrvatske i ove vlasti novoj američkoj administraciji i trebat će mu još dva mjeseca ili više mjeseci dok ne bude akreditiran", kažu naši američki izvori.

Početni koraci nove američke administracije ne ulijevaju nadu da će Hrvatska postati značajniji američki partner nego dosada. Na prvom brifingu o međunarodnoj situaciji, novi državni tajnik Colin Powel u svojem višesatnom nastupu ukupnom području Balkana posvetio je — dvije minute, a Hrvatsku nije niti spomenuo. Nadalje, Amerikanci su zabrinuti eskalacijom nesigurnosti u cijeloj regiji — stvari ne idu dobro u Albaniji, Makedoniji, Srbiji, Crnoj gori, Kosovu, BiH (procjena o vjerojatnosti obnove oružanih sukoba), do nove političke nestabilnosti u Hrvatskoj, a kao frapantan "signal" u SAD-u smatraju i pokušaj atentata minobacačima na nama poznatog ambasadora Montgomeryja pri obilasku srpsko-kosovske granice.

Politički kuloari tvrde kako su novi politički krugovi u SAD-u zbog svega ovoga navedenog u svojim analizama krenuli u promišljanje mogućih novih koalicija koje bi mogle jamčiti veću političko-socijalnu stabilnost Hrvatskoj. Glasina ili ne — bit će ubrzo poznato.