Novi list: 13. 02. 2001.

Marš na Zagreb

Piše: Jelena Lovrić

Premijer Ivica Račan - Jovica i pripadnik “bande crvene”, šef države Stjepan Mesić - Stevan i Ciganin, Vesna Pusić - Srpkinja i kurva, eto, to je riječnik koji se orio splitskom rivom na skupu koji je, kako rekoše protekao mirno i dostojanstveno. Retorika otkriva političku platformu.

Na masovki, organiziranoj, navodno, u znak podrške nevinosti i herojskom djelu jednog odbjeglog hrvatskog časnika, dogodila se erupcija užasavajućeg primitivizma, psovki i uvreda. Pred mikrofone je istrčala garnitura kojoj je bljuvanje mržnje jedini politički program. Nije problem u desnom svjetonazoru, problem je što su hrvatski desničari - politički divljaci. Problem je u njihovom neobuzdanom bijesu koji prijeti nasiIjem i poziva na linč. Problem je u njihovoj militantnosti, u tome što se ponašaju kao da su žedni krvoliptanja.

Hrvatska počinje sličiti Srbiji od prije petnaestak godina, kada su krenule Miloševićeve provale nacionalističkog bijesa. Prema skupu koji se u nedjelju dogodio u Splitu HDZ-ovi mitinzi u vrijeme Franje Tuđmana bili su kamilica. Barem izvana. On je taj krik i bijes uspijevao držati pod kontrolom, jezdio je na krijesti tih raspoloženja, ali je njihovo javno demonstriranje znao obuzdavati. Za razliku od Tuđmanove dvolične igre, sada je sve javno i transparentno, demonstranti najavljuju: kada oni opet dođu na vlast počistit će sve što su prije deset godina propustili.

Između govornika i na skupu isčitane Deklaracije postoji duboka suglasnost. Ako bi bilo po njihovom, značilo bi to zbogom demokratskoj i pravnoj državi za mnogo godina. “U ovoj zemlji mi odlučujemo”, grmio je general Bobetko, zaboravljajući da u demokratskim državama odlučuje većina, na izborima. A na izborima većina je odlučila da Bobetko i njegovi politčki drugari ostaju u manjini, mandat za upravljanje državom povjeren je drugima.

Pitanje je kako će se po brojnosti uspješan ali po porukama katastrofalan miting na koncu iskoristiti. Najavljuje se pohod na Zagreb. Vlast se u Splitu ne može srušiti to se može obaviti samo u Zagrebu. Ali Zagreb nije isto što i Split, organizatori se boje da bi u metropoli mogli podbaciti. Juriš na Zagreb možda je u nečijoj glavi zamišljen kao marš na Rim, kojim je Mussolini došao na vlast. lako neznatna politička snaga, njegovi su fašisti pohodom na Rim uskočili u sedlo vlasti. Benito sastavlja vladu i počinje avantura koja će 1943. okončati kapitulacijom Italije i nešto kasnije Mussolinijevim strijeljanjem.

U današnjoj Evropi, reći će mnogi, takve paralele nisu moguće. Ali vojni se znalci već bave analizom mogućnosti da Hrvatskom zavlada neka pučistička kombinacija, vojna hunta ili nešto slično.

Procjena je da se u tom slučaju nikakva intervencija međunarodne zajednice ne može očekivati. Udar u Hrvatskoj nitko u svijetu neće poduprijeti, ali se nitko zbog toga neće previše ni uzbudivati. Sve će se karte staviti na Srbiju. Nastave li se desničarski derneci, nije nemoguće da nas na putu u Evropu i Beograd pretekne. Čini se zaista da u Hrvatskoj još ništa nije riješeno.