Novi list: 13. 02. 2001.

LA STAMPA: CONDOLEEZZA RICE O RUSIJI

Rusija - prijetnja Zapadu

“'Iskreno mislim da Rusija predstavlja prijetnju za Zapad općenito, a posebno za naše europske saveznike', kazala je u jednom interviewu francuskom listu 'Politique Internationale' koji je djelomice prenio 'Le Figaro Magazine', Condoleezza Rice, savjetnica za sigurnost američkog predsjednika Georgea W. Busha. U lnterviewu Condoleezza Rice otkriva i to da se protivila 'motivacijama' i načinu na koji se vodila misija na Kosovu. 'Ni Europljani, ni Amerikanci', nastavila je, 'ne paze dovoljno na opasnosti koje predstavljaju nuklearni arsenal i balistička sredstva Kremlja. Imamo sve razloge da se bojimo mogućih prijenosa nuklearnih tehnologija od Rusa'.

Rusiji je posvećen velik dio interviewa Condoleezze Rice, koja kaže kako se 'ne protivi zamisli o potpori tranziciji u Moskvi', ali 'Rusi moraju jasno pokazati volju da idu naprijed na putu reformi, koliko god bio opasan'. 'Problem je', to je dijagnoza Condoleezze Rice, 'što je Clintonova administracija s Borisom Jeljcinom imala tako privilegirane odnose da je zaboravljala što se događa na razini vlade i u samoj zemlji. Rezultat: vizija Washingtona bila je potpuno kriva'.

Vanjska politika Kremlja, nastavlja, dovest će Moskvu 'do sve većeg približavanja arapskim državama, uključujući Irak, a taj će je razvoj dovesti do odbijanja doprinosa određenim mirovnim naporima'. Glede američke vanjske politike Bushova savjetnica kaže da je protiv 'olako odlučenih' vojnih intervencija SAD-a.

Na jedno pitanje o uključenosti Sjedinjenih Država u neke operacije NATO-a za mandata Billa Clintona, Condoleezza Rice je odgovorila kako je 'za vojnu intervenciju Sjedinjenih Država u slučaju potvrđene ili potencijalne opasnosti za naše saveznike'. No da je 'protiv bilo kakvog olako odlučenog uključivanja radi zahtjeva obavljanja humanitarne misije', kao što se dogodilo na Kosovu. Condoleezza Rice je podsjetila da nova administracija namjerava ispitati, u suglasju s Europljanima, nazočnost američkih snaga na Balkanu.”