Vjesnik: 13. 02. 2001.

Vukovarska zločinačka trojka pred uhićenjem

Po svemu sudeći, izmjenu jugoslavenske zakonske regulative vezane uz odnose s Haaškim tribunalom Mrkšić, Radić i Šljivančanin mogli bi pričekati u pritvoru, a nakon toga bi, kako sada stvari stoje, mogli biti isporučeni Haagu.

BEOGRAD, 12. veljače - Odluka o uhićenju Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića donesena je na najvišoj razini, a vukovarska bi trojica mogla završiti u zatvoru već ovoga tjedna, doznaje Vjesnik iz dobro obavještenih izvora bliskih Saveznoj vladi u Beogradu. Nakon trodnevnog posjeta Doris Pack Beogradu, te hitnog sastanka jugoslavenskog i srbijanskog čelništva, sve je izvjesnije kako je uhićenje vukovarske trojice tek pitanje vremena i tehničkih modaliteta. Šljivančanin, Mrkšić i Radić će po svemu sudeći izmjenu jugoslavenske zakonske regulative vezane uz odnose s Haaškim tribunalom pričekati u pritvoru, a nakon toga bi, kako sada stvari stoje, mogli biti isporučeni Haagu.

»Vlasti u Beogradu vrlo dobro znaju gdje se nalaze Šljivančanin, Radić i Mrkšić, i ukoliko ih žele uhititi to mogu učiniti veoma brzo«, rekla je u nedjelju beogradska novinska analitičarka Roksanda Ninčić.

Sve donedavno, »Vukovarski se krvnik«, kako su Šljivančanina nazvali hrvatski mediji nakon okupacije Vukovara, nije odveć trudio sakrivati. Tako su ga mnogobrojni Beograđani mogli vidjeti prije nepuna dva tjedna u gledalištu sportske dvorane Pionir. Tada je, kažu očevici, bio izrazito ozbiljan i neraspoložen, iako su događanja na košarkaškoj utakmici između Partizana i Crvene zvezde bila itekako zanimljiva i nabijena emocijama. »Na njegovom licu gotovo da se nije mogla vidjeti niti jedna grimasa«, tvrdi novinar jednog beogradskog medija koji je kako kaže, »više vremena proveo gledajući Šljivančanina, nego događanja na parketu«.

Šljivančanin dakako, ima dovoljno razloga za zabrinutost. Sve do odlaska Slobodana Miloševića s vlasti, bio je jedan od onih jugoslavenskih časnika koji su uživali posebnu zaštitu nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika. Tvrdi se da je upravo on u Vukovaru izvršavao posebne Miloševićeve naloge, bez obzira što je Milošević tada bio »samo« predsjednik Srbije.

Unatoč optužnici Haaškog suda za ratne zločine koja ga tereti za sudjelovanje u ubojstvu 260 vukovarskih ranjenika, Šljivančanin je munjevito napredovao. Nakon masakra u Vukovaru, Šljivančanin je bio postavljen u Crnoj Gori. Prigodom njegova dolaska na dužnost u podgoričku Drugu armiju Šljivančanin je u jednom od rijetkih razgovora za novine izjavio kako je po nacionalnosti Srbin te da je na izborima uvijek glasovao za Miloševićev SPS. Podgoričani mu pak nisu zaboravili da je od početka tzv. antibirokratske revolucije osobno denuncirao više od sedamdeset crnogorskih časnika i dočasnika koji se nisu slagali s Miloševićevom politikom.

Od čina bojnika koji je imao 1991. vrlo brzo je dogurao do pukovnika, bio je predavač u Centru visokih vojnih škola, a mjesto u Generalštabu ga je navodno već čekalo. Trebao je navodno samo položiti generalski ispit ... No onda je njegov dotadašnji zaštitnik sišao sa vrha jugoslavenske političke piramide ...

Šljivančanin, tvrde dobro upućeni, povremeno ode do svoga rodnog sela Palež u crnogorskom selu podno Durmitora. Nakon prijetnji crnogorskih vlasti da će uhićivati sve optužene za ratne zločine, njegovi su crnogorski susjedi najavljivali danonoćne straže, ne samo u selu nadomak Žabljaka, već i u Sopotu, mjestu pored Beograda gdje Šljivančanin živi.

Mile Mrkšić, drugi s popisa Vukovarske trojice, danas je umirovljenik i, koliko je poznato, živi u Beogradu. Ni Mrkšić ne daje izjave, no za razliku od Šljivančanina, nije na bilo koji način prisutan u javnosti. Sve donedavno viđan je u jednoj beogradskoj streljani gdje je »provjeravao oko i ruku«. Podaci iz biografije tog nekada visoko rangiranog časnika nekadašnje JNA pokazuju kako je riječ o časniku koji je uživao osobito povjerenje vojnog vrha. Generalske je zvjezdice zaslužio ulaskom 1. gardijske brigade kojom je zapovijedao u Vukovar. Nakon toga odlazi u Niš i postaje zapovjednik Korpusa specijalnih snaga Vojske Jugoslavije. Potom seli u Beograd i postaje pomoćnik Momčila Perišića, sadašnjeg potpredsjednika srbijanske vlade. Upravo sa tog položaja odlazi u Knin i postaje prvi čovjek pobunjene srpske vojske ...

Šira javnost najmanje zna o nekadašnjem kapetanu pješačke postrojbe 1. gardijske brigade JNA Miroslavu Radiću. Iz vojske je izašao još 1992. godine. »Smučilo mu se«, rekao je u jedinom intervjuu beogradskim novinama 1992. godine. Danas se bavi poljoprivredom i povremeno se pojavljuje na beogradskoj tržnici »Zeleni vijenac« na kojoj prodaje.

Obruč oko »vukovarske trojke« sve se više steže. Svojevrsnu ulogu u tome imaju i beogradski mediji, koji posljednjih dana prepariraju srbijansku javnost.

Milan Jelovac