Jutarnji list: 13. 02. 2001.

Dnevni osvrt O utjecaju slučaja Norac na gospodarski položaj Hrvatske piše Nikola Jelić

Trebalo je uhititi HDZ-ove kriminalce

Može li se danas u Hrvatskoj pisati i govoriti o bilo čemu drugom, osim o generalu Norcu? Teško. Desna oporba smišljeno je nametnula temu Norac kao najvažnije hrvatsko pitanje jer je politiziranje Domovinskog rata i manipuliranje njegovim sudionicima jedino što zna činiti. Čelnici sadašnje oporbe, poglavito HDZ-a, nisu znali riješiti važne gospodarske probleme prije, pa ih oni ne zanimaju ni sada. Sanadera, Tuđmana, Šeksa ili Pašalića baš je briga za strane investicije, baš ihje briga za redovitu isplatu mirovina, za reformu javne uprave ili za uspješan plasman euroobveznica. Teško je sada govoriti o Vladinim pokušajima da Hrvatskoj osigura nova ulaganja i nova tržišta - što upravo čine ministar Fižulić u SAD-u i premijer Račan u Poljskoj - a da se ne spomene Norca. Jer, politička nestabilnost koju su proizveli Norčevi nazovizaštitnici loše će se odraziti na položaj Hrvatske u gospodarskom i financijskom svijetu.

Tko će se odlučiti na investiranje u zemlju u kojoj se oporba bori za vlast putem ulice, u kojoj se opet fašistički pozdravlja uzdignutom rukom, u kojoj se traži politička izolacija?! Zbog istih razloga Hrvatska je godinama bila "na ledu" kod svih koji ozbiljno i dugoročno planiraju posao. Zbog onih koji su prije Hrvatsku stavili "na led", sada bi u vodu moglo past i ono malo dobrog imidža koji je zemlji osigurala nova vlast. Fiinancijski analitičari sigurno se mršte zbog političkih događaja kod nas jer je Hrvatska opet vijest na CNN-u. Nakon ovog osvajačkog pohoda HDZ-ovaca Vlada će možda shvatiti svoje pogreške. A pogriješila je jer nije brže rješavala gospodarske probleme. Tek sada Ministarstvo financija preuzima brigu o isplati mirovina iako je to moglo učiniti i prije godinu dana.

Tek sada najavljuje novu politiku privlačenja ulagača koji će otvarati nova radna mjesta iako je još lani vidjela da dosadašnja ne daje rezultate. Nova vlast još nikoga nije kaznila zbog gospodarskog kriminala, a upravo su to građani smatrali njenim prioritetom. Nije trebalo poništavati pretvorbe. Međutim, trebalo je kazniti ne samo kriminalne poduzetnike, nego i političare koji su omogućili kriminal. Ljudi koji su pljačkali državu, zakonima legalizinali pljačku i osobno se obogatili na račun građana sada vode pobunu protiv vlasti. Umjesto generala, trebalo je još lani uhititi HDZ-ove kriminalce.