Slobodna Dalmacija: 13. 02. 2001.

SILVIJE TOMAŠEVIĆ IZ RIMA: TALIJANSKI TISAK O HRVATSKIM PROSVJEDIMA

Samo da se bijes ne bi pretvorio u narodnu pobunu

"Bez obzira je li Zagreb u pravu ili nije, sve se zapravo pretvara u jednu trampu. Ako će predati ovog ili onoga generala haaškim sucima, Hrvatska će dobiti pristup i financijska sredstva Svjetske banke i Međunarodnoga monetarnog fonda"

RIM – U prijašnjim i sadašnjim zbivanjima na prostoru bivše Jugoslavije pogreške je počinio i Zapad. Međunarodna zajednica više pritišće Zagreb nego Beograd, a mogla je spriječiti i izbijanje sukoba na onim prostorima. Talijanska glasila u ponedjeljak posvećuju velik prostor prosvjedima u Hrvatskoj, a u komentarima se iznose i pogreške koje čini Zapad.

List "Repubblica" u komentaru Guida Rampoldija iznosi te pogreške i procjenjuje da prosvjedi koji su organizirani u Splitu i drugdje nisu nacionalistički te da bi "pogriješio onaj tko bi pomislio da se Hrvatska prepoznaje u raspoloženju koje je izraženo u dalmatinskom gradu".

Ekonomska kriza svima pokazuje da su Tuđman i njegovi dvorjani opljačkali zemlju više nego što bi se moglo zamisliti, smanjujući je na onu razinu država koje zbog financijskih potreba nisu u mogućnosti odbiti zahtjeve potencijalnih financijskih čimbenika. Ako zapadne vlade žele dovesti na sud Tuđmanove generale, Zagreb može oklijevati, ali se ne može oduprijeti.

Većina Hrvata je toga svjesna. Možemo gotovo sa sigurnosti iznijeti kako pozivi prosvjednika da se ustane protiv Vlade, za ‘obranu dostojanstva Hrvatske’, mogu uzbuditi samo sektore ratnika i veterana najiskrenije ustaške inspiracije. Izazivati te sektore ipak nije bez opasnosti za Zagreb. Uz njih su jedan dio oružanih snaga te snažna i razgranata mafija koja godinama kontrolira krijumčarenje oružja i heroina iz Bosne preko Međugorja do okolice Splita, a u posljednje vrijeme i azijskih emigranata.

"S druge se strane Srbin Mladić, koljač mnogo većega kriminalnog dosega od Hrvata, nesmetano šeće Beogradom", piše "Repubblica" i zatim iznosi što se događa, odnosno da svaki put kad odugovlači pred zahtjevima Haaga, "Zagreb je pod međunarodnim pritiskom. S druge strane Beograd, koji do sada uopće ne ispunjava zahtjeve, nije pod istim takvim pritiskom međunarodne zajednice. Otuda su shvatljive i hrvatska iritiranost i sumnja da Zapad upotrebljava dvije težine i dvije mjere".

"Bez obzira je li Zagreb u pravu ili nije, sve se zapravo pretvara u jednu trampu. Ako će predati ovog ili onoga generala haaškim sucima, Hrvatska i Srbija vjeruju da će dobiti pristup i financijska sredstva Svjetske banke i Međunarodnoga monetarnog fonda. Ta trgovačka logika neće pomoći Srbima i Hrvatima da stvore stvarnu demokraciju, odnosno pravnu državu.

Srbi i Hrvati odbijaju priznati da su Beograd i Zagreb pokušali podijeliti Bosnu etničkom čistkom. No, prvi se Zapad pravio da je rat u Bosni spontano izbio, a ne da je bio planiran izvana. Glede generala Norca, možemo shvatiti njegovo zaprepaštenje. Kada su njegovi vojnici u Gospiću počeli čistiti više desetaka Srba i zatim ih ubijati, nitko nije shvatio što se događa. Ni Zapadna Europa, za koju je tada Hrvatska predstavljala posljednje žrtveno janje istočnog komunizma", piše list i dodaje kako je i hrvatska Crkva "zatvarala oči pred svetim Tuđmanovim milicijama".

U ostalim listovima se upozorava i na opasnost da se pobuna u obranu generala Norca ne pretvori u opći prosvjed zbog lošeg ekonomskog stanja u zemlji. Vlada premijera Ivice Račana mora voditi računa o tome da se "ekonomska katastrofa ne spoji s bijesom 100.000 prosvjednika i pretvori u narodnu pobunu", piše list "Piccolo".