Novi list: 13. 02. 2001.

THE NEW YORK TIMES

Miloševiću lokalno suđenje?

Najvjerojatnije će se Miloševiću suditi za gospodarske zločine i druge zločine u Srbiji, a ne za zločine koje su počinile njegove snage u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu

Slobodan Milošević, koji je Srbe poveo u četiri rata i 13 godina siromaštva i izolacije, mogao bi uskoro biti uhićen radi suđenja za višestruke zločine, od pronevjere i krađe izbora do diskriminacije manjina i izdaje, kazao je novi srbijanski ministar pravosuđa. Nakon posjeta Carle del Ponte, glavne tužiteljice UN-ova suda za ratne zločine u Haagu, sve se češće raspravlja o mogućnosti uhićenja Miloševića koji je pod stalnim policijskim nadzorom. Ipak, i dalje je mnogo vjerojatnije da će se Miloševiću, koji je i dalje aktivan kao čelnik Socijalističke partije, najveće oporbene stranke u srbijanskom parlamentu, suditi u Srbiji. Odluka o njegovu izručenju - u skladu sa statutom UN (...) - kako bi mu se sudilo u Haagu mogla bi biti donesena uskoro, ali se sad očito više pozornosti posvećuje lokalnom suđenju. (...)

Miloševićev nasljednik na dužnosti jugoslavenskog predsjednika, Vojislav Koštunica, prigodom susreta s Carlom del Ponte izrazio je svoje neprihvaćanje (...) suda, koji je podignuo optužnicu protiv Miloševića 1999. tijekom NATO-ova rata protiv Jugoslavije, za zločine koje su njegove snage počinile na Kosovu. No srbijanski dužnosnici i, sve više, i sami Srbi sve su odlučniji da Miloševića dovedu pred lice pravde. Vladan Batić, ministar pravosuđa u novoj srbijanskoj vladi kazao je kada su ga upitali za moguće uhićenje Miloševića: 'Ne želim određivati rok, ali očekujem da će to biti uskoro'. Velik dio dokaza protiv Miloševića pružili bi njegovi bivši bliski suradnici, od kojih se neke već ispituje, rekao je. To pokazuje da je vjerojatnije kako će se Miloševiću suditi za gospodarske zločine i druge zločine u Srbiji, a ne za zločine koje su počinile njegove snage u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu devedesetih. Srbija je bila uključena i u rat sa Slovenijom. Ministri očito ne misle da su ratni zločini u tim slučajevima prioritet, nego su predložili da se saslušanja za Haški sud održe u Srbiji.

Novi javni tužitelji biraju se ovoga tjedna, a srbijanski bi ih parlament morao odobriti u ponedjeljak, kazao je Batić. Jedna od prvih zadaća glavnog tužitelja bit će pokretanje postupka protiv čelnika koji su pali nakon što je narod 5. listopada Miloševića prisilio da vlast preda Koštunici, koji je osvojio izbore u rujnu, kazao je Batić. 'Srbijanskim je građanima jako stalo do samo dvije stvari: da ljude koji su im uništavali život proteklih 10 godina vide u zatvoru i da im se poveća životni standard', dodao je. Drugi ministri, članovi osamnaesteročlanog saveza koji je porazio Miloševića i njegove saveznike na predsjedničkim, a zatim i parlamentarnim srbijanskim izborima prošle godine, iznijeli su slične komentare. Zoran Đinđić, koji kao srbijanski premijer nadgleda moćnu policiju Srbije, prošloga je tjedna kazao kako bi Milošević mogao biti optužen za dva tjedna. 'Želimo da se sve koji su počinili zločine smatra odgovornima; želimo da odgovaraju pred našim institucijama', kazao je Đinđić nakon susreta s državnim tajnikom Colinom Powellom u Washingtonu. Đinđić je dodao kako novi srbijanski čelnici žele 'dati priliku našim sudovima jer su kompetentni'”, piše Carlotta Gall.