Večernji list: 13. 02. 2001.

SUĐENJE GENERALU IVANU ANDABAKU (48) ZBOG ŠVERCA 660 KILOGRAMA KOKAINA

"Tužiteljstvo kupuje vrijeme za optužbu iz Haaga"

RIJEKA - U Županijskom sudu u Rijeci počelo je suđenje generalu HVO-a Ivanu Andabaku (48), optuženom za šverc 660 kilograma kokaina, s više osoba od kojih je zasad poznat samo državljanin Velike Britanije drugooptuženi Paul Dexter Farrow. Droga je otkrivena u kontejneru u riječkoj luci, a krajnji joj je cilj bila Gambia. Tamo je pri preuzimanju kontejnera s ostavljenih "samo" 4,5 kilograma kokaina uhićen Farrow.

General Andabak izjavio je da se ne osjeća krivim, a branit će se šutnjom.

Sudu se nisu odazvali svjedoci optužbe Jure Vujica, bivši šef policije u Vrgorcu, i Ante Gašpar, vlasnik "Koren-proma", tvrtke na koju je bila naslovljena teretnica kontejnera s drogom. Jure Vujica trenutno je u pritvoru u Remetincu zbog više prijevara.

Bivša službenica "Lidera" iz Zagreba svjedočila je o dva telefonska poziva u studenome 1999. godine. Tada ju je netko, sa stranim naglaskom, nazvao iz Rijeke ili Pule, tražeći Vujicu jer je za njega stigla pošiljka. Ona je nepoznatom dala broj mobitela koji joj je Vujica ostavio, ali je nepoznati za nekoliko minuta ponovno nazvao, prijeteći i govoreći da ona skriva Vujicu.

Druga svjedokinja, bivša zaposlenica "Iberice", svjedočila je kako se u toj tvrtki nakratko zaposlila nakon što se upoznala s Ivanom Andabakom.

Sutkinju Jovanić zanimala je jedna DHL pošiljka na svjedokinjino ime, a iz Madrida. To je bilo pismo koje je ona na Andabakov zahtjev neotvoreno poslala natrag pošiljatelju. Sutkinja se raspitivala i o prirodi njihove veze, a pitanja o kafićima i hotelima u koja su zalazili, naljutila su Andabakova odvjetnika Krešimira Krsnika.

Tužitelj je predložio da se od pravosudnih tijela Gambije zatraži dokumentacija o Farrowu. Jer, prema informaciji iz Interpola, on je protjeran u Englesku. Međutim, odvjetnik Krsnik tomu se protivio, tvrdeći kako će to potrajati šest mjeseci.

- Tužiteljstvo želi dobiti na vremenu dok se za mog branjenika sprema optužnica u jednoj drugoj državi - kazao je Krsnik, objasnivši kako misli na optužnicu iz Haaga.

Odbijen je zahtjev da se Andabak pusti iz pritvora, dokumentacija iz Gambije bit će zatražena, te će se ponoviti pozivi svjedocima.

Rasprava će se nastaviti 26. veljače.

T. Rukavina

ODVJETNIK KRSNIK UVRIJEDIO NOVINARE HTV-a

Vi ste za njih samo još jedan general kriminalac

Kad je u sudnicu ušao kamerman HTV-a, general Andabak upitao je odvjetnika Krsnika:

- Što je ovo?

Krsnik je odgovorio:

- Za to im i služite, da na Dnevniku pokažu još jednoga generala kriminalca. (tr)

Andabak dvaput uzimao inzulin

Suđenje generalu Ivanu Andabaku počelo je odobrenjem sudskog vijeća, prema kojem se rasprava može prekinuti ako to bude potrebno zbog Andabakova zdravstvenog stanja. To pravo Andabak je jučer dvaput iskoristio, uzimajući pauze za vrijeme kojih je uzimao inzulin i jeo obroke potrebne u njegovoj terapiji liječenja šećerne bolesti. (tr)

MISIJA UN-a PODUPIRE ZAHTJEV FEDERACIJE BiH

Andabak mora odgovarati za ubojstvo Leutara

SARAJEVO - Misija Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini i dalje očekuje kako će umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivan Andabak biti izručen pravosudnim vlastima u Federaciji BiH, gdje bi mu se sudilo zbog atentata na doministra unutarnjih poslova Jozu Leutara, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik misije UN-a u Sarajevu Douglas Coffman.

Ivan Andabak posjeduje hrvatsko i bosanskohercegovačko državljanstvo. Ministarstvo unutarnjih poslova Federacije BiH zahtjev za izručenjem temelji na činjenici da je on osumnjičen kao ključni organizator atentata na doministra Leutara, a pritom je od velikog značaja i činjenica da je Andabak zapravo rođen u BiH. (h)