Večernji list: 14. 02. 2001.

PREDSJEDNIK REPUBLIKE SINOĆ U DNEVNIKU PLUS HTV-a

Mesić: Norac mi se prijavio i ja ću ga primiti

Predsjednik Republike Stjepan Mesić sinoć je u razgovoru za Dnevnik plus HTV-a kazao kako mu se general Norac prijavio na prijavak i kako će ga uskoro primiti. Prijavak bi, kazao je Mesić, mogao biti već danas kada će i znati kada će to točno biti. Mesić je kazao kako će Norac nakon toga odgovoriti na pitanja suda te kako je Norac na to spreman i od toga ne bježi. Što se Haaga tiče, kazao je predsjednik Mesić, Norac nije ni pod kakvom haaškom optužnicom.

Ocjenjujući pismo potpore američkog predsjednika Georgea Busha, Mesić je kazao kako je ovo velika podrška jer je Amerika i do sada podržavala demokratske procese u Hrvatskoj, kao i zemlje EU. Prijetnje silom i poduzimanje radnji koje sprečavaju promet našim cestama Mesić je ocijenio ubitačnim za hrvatsku privredu te kazao kako bi značilo otkloniti mogućnost da imamo još jednu uspješnu turističku sezonu.

Vezano uz razgovor "Slobodne Dalmacije" s generalom Norcem, gdje se tvrdi da je Norac bio u Splitu za vrijeme prosvjeda, Mesić je kazao da je na taj način general Norac demantirao one koji su ga tobože štitili. Mnogi koji su bili u organizaciji splitskog skupa znali su vrlo dobro da Norac nije ni pod kakvom zaštitom vlasti ili da ga vlast skriva, kazao je Mesić.

Stanje u HV-u Mesić je ocijenio normalnim, dok je za policiju kazao kako ona izvršava sve svoje zadatke te da će intervenirati samo ako bi netko silom pokušao nametnuti rješenja. On je rekao kako se na spitskom skupu najmanje govorilo o generalu Norcu te kako ga predsjednik jedne stanke nije ni spomenuo jer njih zanima vlast. Oni su htjeli iskoristiti zainteresiranost javnosti za sudbinu Mirka Norca, kazao je Mesić. Norac će svoju čast najbolje zaštititi kad se javi na sud, dodao je Mesić rekavši kako ova vlast nije nikoga poslala u Haag.

Mesić je kazao: ako se nastave ovakva komunikacija i prijetnja silom, bit će potrebno sazvati jedan skup u Zagrebu za demokratsku i europsku Hrvatsku da se vidi gdje su hrvatski građani i koju opciju žele. (B. Ko.)