Novi list: 14. 02. 2001.

IVAN ANDABAK, NAJTRAŽENIJI OSUMNJIČENIK U EUROPI, TRENUTAČNO BOLESTAN, OČEKUJE NASTAVAK SUĐENJA U RIJECI

Nakon Rijeke – Haag ili Sarajevo?

General Andabak branio se pred sudskim vijećem šutnjom, a njegov branitelj postavlja niz dodatnih pitanja

RIJEKA - Prije dva dana na optuženičku klupu riječkog Županijskoga suda sjeo je Ivan Andabak (47), rodom iz Donjih Runjana kod Livna, a prema najsvježijim informacijama - riječkog uhićenika očekuju sudnice u Haagu i Sarajevu.

- Slobodno i bez bojazni to zapišite! Sto posto stojim iza svojih riječi. Jer to je bezobrazluk. Mislim na sudski postupak s mojim klijentom Andabakom. Sve se nešto odugovlači, traže dodatni dokazi iz Afrike, a u stvari - samo se čeka podizanje haške optužnice.

Bez obzira što Andabakov branitelj Krešimir Krsnik vrlo vješto zna “provući” kroz medije ono što želi - čini se da ovoga puta nema tih nakana:

- Svjedoci iz Zagreba Jure Vujica i Ante Gašpar saslušani su u travnju prošle godine, a Andabak tek u rujnu. I to kad se za njega počinje zanimati Haag, pojasnio je svoju tezu zagrebački odvjetnik.

A što se tiče sarajevskog suda, to je već malo kompliciranija situacija. Iako je BiH pravosuđe još prošle godine zatražilo Andabakovo izručenje zbog sumnji da je počinio kaznena djela ratnog zločina, hrvatsko pravosuđe taj je zahtjev definitivno odbacilo. I to nakon što je riječki Županijski sud u redovnoj proceduri utvrdio da je Andabak, iako rođen u susjednoj BiH - hrvatski državljanin. A kao što je poznato, naša država ne izručuje svoje građane. Istina, iz BiH najavljuju da će pokrenuti i upravni spor da se utvrdi - je li Andabak na zakonit način dobio hrvatsko državljanstvo, ali dok se to ne ustanovi ostaje status quo.

Sporno izručenje generala Andabaka

Najnoviji zahtjev za izručenjem Andabaka dolazi iz Misije UN u BiH. Oni traže umirovljenog generala HVO-a jer je osumnjičen kao ključni organizator atentata na doministra MUP-a BiH Jozu Leutara. To je izjavio prije dva dana u Sarajevu glasnogovornik misije UN-a Douglas Coffman, a prenijela Hina.

Je li general svjestan svoje situacije - nakon jednog ročišnog dana u riječkoj sudnici - teško je zaključiti. Gledajući samo izvana, fizički izgled optuženika, možemo konstatirati da se strašno promijenio od rujna prošle godine kada smo ga prvi puta vidjeli. Od onda pa do sada izgubio je čak 23 kilograma, a djeluje i dosta usporeno, reklo bi se čak i nezainteresirano za zbivanja oko sebe.

Nesumnjivo, jedan od razloga Andabakova izgleda je šećerna bolest koja se kod njega sve jače manifestira. Gotovo sve vrijeme od uhićenja Andabak se nalazi u zatvorskoj bolnici i ima stalnu liječničku skrb. Ista skrb mu je osigurana i za vrijeme glavne rasprave. Svakih sat vremena rasprava se prekida i optuženiku omogućava nesmetano uzimanje terapije.

Čini se da će Andabak ostati u riječkom zatvoru sve do 26. veljače za kada je zakazan novi termin suđenja. I to na njegovo inzistiranje, a zahvaljujući susretljivosti zatvorske uprave i riječkoga suda. Optuženik je svoju zamolbu za ostankom u riječkom zatvoru obrazložio teškoćama putovanja na relaciji Zagreb Rijeka. Tim više, što po pravilu službe cijelo vrijeme prijevoza u zatvorenom “furgonu” na rukama mora imati lisičine.

Hoće li optuženik u nastavku suđenja progovoriti? Ta dilema je riješena. Predsjednici vijeća sutkinji Đurđi Jovanić, kratko je kazao:

- Branit ću se šutnjom.

Hoće li međutim, svjedoci Ante Gašpar i Jure Vujica doći na iduću raspravu? Prema optužnici, zapravo su njih dvojica svojim iskazima doveli policiju u Karlovac gdje je optuženik boravio sa svojom 24-godišnjom prijateljicom Sanjom Krmec. Optužnica se ustvari temelji na izjavama Gašpara i Vujice. Po njima, Andabak je najprije sa španjolskim državljaninom Gallegom kupio tvrtku “Pust” od Gašpara koja je kasnije preimenovana u “Ibericu”. A “Iberica” se preselila na adresu u Držićevoj ulici gdje je prethodno bila smještena tvrtka “Korenprom” Jure Vujice. Kontejner iz Ekvadora s tunjevinom, prema optužnici, “naručila” je tvrtka “Korenprom” u čije prostorije se početkom studenoga 1999. godine uselila “Iberica”. Kako je vlasnik sporne firme Vujica iskazao, on je samo zamoljen od Andabaka da za 40.000 kuna aktivira svoju firmu za uvoz tunjevine, ali nije na to pristao. Jedan od razloga bio je i taj, što mu je navodno Andabak rekao da će na pošiljci tune zaraditi 180.000 DEM, a on je ustvrdio da cijela pošiljka toliko ne vrijedi.

Kobna zabuna

Uglavnom, kad je kontejner naručen od “Koren-proma” stigao iz Belgije u Rijeku, a da vlasnik iste tvrtke o tome nije imao pojma - došlo je do kobne zabune. Kao primatelj bila je navedena ta tvrtka, ali s adresom Autobusni kolodvor 313/3 Rijeka, Aržićeva. Očito je netko pogriješio ispisujući podatke, ali je to u ovako velikom biznisu i nebitno. Naime, sporni kontejner, a nakon što ga je riječka policija “očistila” od 660 kilograma droge, prema uputama vlasnika teretnice nastavio je svoje putešestvije europskim i afričkim lukama dok nije dospio u Gambiju. A tamo ga je s originalnom teretnicom preuzeo Farow iz Velike Britanije kojeg inače traži talijansko pravosuđe zbog odsluženja kazne zatvora duže od pet godina zbog šverca droge. Tko je i kako Britancu poslao spornu teretnicu, jedno je od ključnih pitanja. Zbog toga je vijeće i odlučilo prihvatiti prijedlog tužiteljstva da se pribavi ta dokumentacija iz Gambije... A prema posljednjim informacijama Interpola, koje je podastro riječki Županijski državni odvjetnik Drago Marincel, Farrow je 16. siječnja ove godine deportiran u Veliku Britaniju. Znači li to da je gambijsko pravosuđe ocijenilo da Britanac i njegovih 9 pomagača, među kojima je navodno i sin jednog od najviših gambijskih dužnosnika nisu krivi?

Branko ŠKORIĆ