REPUBLIKA

N/r gl. uredniku

g. Ivi Pukaniću

 

Zagreb, 14.2.2001.

Predmet: Reagiranje na pismo Mirsada Bakšića

Gosp. Mirsad Bakšić nije u pravu kada u svom pismu objavljenom 13. veljače o.g. negira da je kao bivši Vojni tužitelj RH sudjelovao 1993. u političkom sudskom procesu čiji je cilj bio montirati predsjedniku Hrvatske stranke prava Dobroslavu Paragi optužnicu za terorizam i stvaranje stranačke vojske kako bi se uništila demokratska oporba Franji Tuđmanu i HDZ-u.

Današnje vrijeme nepoštivanja sudbene vlasti, ne samo da ima svoje korijene još iz vremena Austro-Ugarske kada su domaći bijednici montirali sudske procese Anti Starčeviću, preko monarhističke i nakon 1945. komunističke Jugoslavije, nego je nastavljeno u Republici Hrvatskoj. Da političari iz izvršne vlasti vole najavljivati suđenja svjedoči bivši Predsjednik Tuđman koji je u razgovoru za BBC u veljači 1993. i u svojim poslanicama najavio suđenje “fašizmu i ekstremistima”. Odmah se Bakšić bacio na posao i montirao optužnicu od petnaestak stranica koja se na kraju svela na stranicu i pol. Za politiku stvaranja hrvatsko-muslimanskog saveza u jeci velikosrpske agresije na Hrvatsku i BiH bivši je Vojni tužitelj rekao “Nije to politika, nego terorizam!” (Vjesnik, 7.svibnja 1993.) Velikan hrvatske politike Miko Tripalo svjedočio je u Novom listu od 02.11.1993. da se na Vojnom sudu RH radilo o politički motiviranom procesu. Pored toga je Tripalo rekao “Ako se itko u početku sam organizirao, junački borio protiv velikosrpske agresije, onda su to bili HOS-ovci”.

Čitatelji nisu glupi da povjeruju kako smo u prvom reagiranju na Bakšićevo licemjerje branili Slobodana Praljka. Možemo sada nadodati da je g. Praljak dosljedan sin “Ćaće” kojega se g. Bakšić odrekao te da je g. Bakšić nedosljedan bivši Tuđmanov eksponent. Zbog neuspjelog političkog procesa Tuđman je Bakšića odmah razriješio svih dužnosti. Zato nije postao general. Vojni tužitelj za jednokratnu upotrebu postao je g. Bakšić samo zato što je bio Hrvat muslimanske vjere da bi se hrvatsko-muslimanski savez Hrvatske stranke prava prikazao kao apsurd. Zašto se g. Mirsad Bakšić titulira doktorom pravnih znanosti kada je ukinut hadezeov zakon kojim se sa pravosudnim ispitom moglo lako steći doktorsku titulu. Đapićev sindrom magisterija kao da nema kraja.

Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić