Vjesnik: 14. 02. 2001.

Slučaj Gospić: Svjedočili pripadnici HV-a »koje MORH ne priznaje«?!

ZAGREB, 13. veljače - Ispitivanjem petorice svjedoka, pripadnika izviđačko-diverzantskog voda iz Gospića, u utorak je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljena istraga u slučaju ubijanja gospićkih civila 1991. godine.

Postupak, koji na riječkom Županijskom sudu vodi sutkinja Sajonara Čulina, preseljen je, naime, u Zagreb radi ekonomičnosti postupka, s obzirom da sva petorica svjedoka žive u Zagrebu, te zato što se ispitivanje svjedoka iz Zagreba nastavlja i u srijedu. Tada će se ispitati Franju Tureka, sadašnjeg načelnika SZUP-a, Marijana Benka, pomoćnika tadašnjega ministra unutarnjih poslova, te Franu Tomičića, visokog dužnosnika MORH-a.

Prema riječima branitelja prvoosumnjičenog Tihomira Oreškovića, odvjetnika Željka Dumančića, iskazivanje svjedoka u pogledu onog što se osumnjičenima stavlja na teret nije uopće bilo tema njihova saslušanja, nego su ispitivani o rasporedu postrojbi, te jesu li oni bili pripadnici Vojne policije.

»Zanimljivo je da su ti ljudi danas ispitani kao pripadnici HV-a, ali zapravo nemaju uredne papire, te im je Ministarstvo obrane poništilo rješenja da su bili pripadnici Hrvatske vojske«, napomenuo je odvjetnik Dumančić, pritom naglasivši da se radi o »pravnom nonsensu, jer se saslušavaju pripadnici HV-a, kojima današnji MORH takav status uopće ne priznaje.

Što se, pak, konkretnih inkriminacija tiče, Dumančić je kazao da se petoricu svjedoka pitalo samo jesu li odvodili gospićke civile i znaju li je li bilo odvođenja. Njihov je odgovor, prema Dumančićevom kazivanju, bio niječan.

Na pitanje novinara o navodnom dolasku svjedokinje iz Beograda, Dumančić je kazao kako o tome nema saznanja, napomenuvši pritom kako se u četvrtak i petak saslušavanje svjedoka nastavlja u Rijeci. Sljedeći se tjedan, pak, očekuje pauza zbog rješavanja žalbe na pritvor svih osumnjičenih, uključujući i umirovljenoga generala Mirka Norca.

Na spomen generala Norca, branitelja Dumančića se pitalo i za komentar pisanja jednog tjednika da je Norac postavio četiri uvjeta za svoju predaju. Branitelj je odgovorio kako su to spekulacije, kazavši »ako je Norac postavio uvjete, onda bi onaj s tim saznanjima to trebao pojasniti«. »Nalazimo se u žiži jednog dezinformiranja. Ne znam kome treba takva situacija, ali je u nekim stvarima prepoznatljiv i pisac i rukopis«, ocijenio je Dumančić. Na pitanje o kojem se »piscu« radi, Dumančić je odgovorio kako će to otkriti »možda idući tjedan«. (Dragan Grdić/ Vanja Majetić)