Večernji list: 14. 02. 2001.

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO POTVRDILO DA POSTOJI KAZNENA PRIJAVA PROTIV BIVŠEG MINISTRA RADA I SOCIJALNE SKRBI

Joso Škara osumnjičen da je za 12,6 milijuna kuna oštetio proračun

ZAGREB - Bivšeg ministra rada i socijalne skrbi iz HDZ-ove Vlade Josu Škaru policija je u ponedjeljak, nakon višemjesečne kriminalističke obrade, kazneno prijavila zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i oštećivanja državnog proračuna za 12,6 milijuna kuna.

Iako smo iz pouzdanih izvora dobili potvrdu te informacije, u Ministarstvu unutarnjih poslova držali su se jučer naputka novog ravnatelja policije Ranka Ostojića o šutnji prema medijima, pa o prijavi nisu rekli - ni riječi. Na jučerašnjoj redovitoj novinarskoj konferenciji PU zagrebačke, čiji su se istražitelji "bavili" Josom Škarom, novinari nisu izviješteni o završetku obrade, već su upućeni na kabinet ministra, ali ni tamo nisu bili šire ruke.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, kojem je podnesena prijava, također se još nije priviknulo na novoustaljenu praksu u MUP-u, pa nije samoinicijativno izvijestilo o "slučaju Škara". Tek na naš upit općinski državni odvjetnik Davorin Budin potvrdio nam je da je prijava podnesena.

- Bivši ministar rada i socijalne skrbi prijavljen je zbog kaznenog djela iz članka 292 Kaznenog zakona, točnije za zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju. U činjeničnom opisu, najkraće rečeno, stoji da je dio namjenskih sredstava iz proračuna utrošen nenamjenski. Zasad je riječ o goloj prijavi, o kojoj zaista još ne možemo reći kako će se dalje postupati - rekao nam je D. Budin.

Kako smo već pisali, kriminalistička se policija počela baviti postupcima Jose Škare nakon objavljivanja brojnih nepravilnosti u nalazu Državne revizije o proračunu za 1999. godinu. "Čačkajući" po financijskim pokazateljima poslovanja Ministarstva rada i socijalne skrbi, Revizija je ustanovila da je oko 20 milijuna kuna umjesto za socijalne programe otišlo za pretplatu na dnevni list "Vjesnik", iako novine u Ministarstvo nisu stizale. Ne zna se je li policija ustanovila gdje je taj novac završio, niti kako je brojka smanjena na 12,6 milijuna, ali podnošenje kaznene prijave dokazuje kako se sumnja da bivši ministar Škara ipak u svemu tome nije čist.

M. Malčević