Republika: 14. 02. 2001.

Tuđman je obustavio tjeralice protiv Šljivančanina, Mrkšića i Radića

MUP je, po nalogu tadašnjeg predsjednika 1998. privremeno obustavio traganje za 2.184 osobe osumnjičene za ratni zločin

HDZ-ova vlast povukla je svojedobno čak i tjeralice protiv Veselina Šljivančanina, Mile Mrkšića i Miroslava Radića. Tjeralice su raspisane temeljem naredbe Županijskog suda u Osijeku zbog kaznenih dijela ratnog zločina i genocida počinjenih 1991. godine u Vukovaru. Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti, kojem je na čelu bio bivši predsjednik države, je 25. ožujka 1998. godine odlučilo je da se u cilju provedbe državne politike u procesu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja privremeno obustavi postupanje po tjeralicama za ratne zločine.

To je bila zadaća MUP-a koji je privremeno obustavio traganje za 2.184 osobe osumnjičene za ratni zločin, i tjeralice sklonio s informacijskog sustava. U okviru tih tjeralica bile su i tjeralice za Šljivančaninom, Mrkšićem i Radićem. MUP je tek u listopadu 2.000 godine ponovno počeo poduzimati mjere traganja temeljem privremeno obustavljenih tjeralica. Inače, na zahtjev haškog Međunarodnog kaznenog suda zbog teškog kršenje Ženevske konvencije i počinjenih ratnih zločina međunarodna tjeralica za "vukovarskom trojkom" bila je raspisana krajem veljače 1996. godine. Ta tjeralica nije skidana s informacijskog susfava MUP-a i po njoj se stalno postupalo.

Popis od 2184 osobe osumnjičene za ratni zločin bio je pretjeran, bilo je osumnjičenih bez ikakvih dokaza, i onda je Tuđman, iz čisto praktičnih razloga - u trenutku kada je to ocijenio oportunim u odnosu na zahtjeve međunarodne zajednice obustavio sve tjeralice. Tim više jer ratni zločin ne zastarijeva, pa su se naknadno mogle obnoviti postojeće ili raspisati nove tjeralice.

Javnost je tada znala da postoji popis od 25 do stotinu i nešto imena osumnjičenih za ratne zločine na koje se ne odnosi Zakon o aboliciji, ali ni riječi o povlačenju tjeralica protiv najtežih ratnih zločinaca.