Večernji list: 14. 02. 2001.

POČELO ISPITIVANJE IZBJEGLIH SRBA VEZANO UZ AKCIJE HRVATSKE VOJSKE

Haaški istražitelji ispituju Srbe iz Hrvatske

BEOGRAD, BANJA LUKA - Haaški istražitelji počeli su prekjučer preslušavati Srbe iz Hrvatske zbog navodnih zločina učinjenih u akcijama Hrvatske vojske, objavio je jučer Savo Štrbac, predsjednik Dokumentrano-informacijskog centra "Veritas" u Beogradu. Štrbac kaže da će biti ispitano desetak svjedoka koji će svjedočiti o akcijama "Oluji", Medački Džep, Pakračka Poljana, Miljavački plato i Gospiću. Svjedoci će dati presjek stanja u nekadašnjoj Republici Srpskoj Krajini, njenom odnosu prema Hrvatskoj i međunarodnoj zajednici i o sastancima krajinskih vlasti s Hrvatskom, izjavio je Štrbac. Svjedoci su tajni, a, sudeći prema temama razgovora, među njima će se naći i negdašnje krajinske vođe.

Štrbac tvrdi da su optužnice za "Oluju", Gospić i Medački Džep trebale biti dovršene do kraja prošle godine, ali da je sve usporeno zbog velikih tenzija u Hrvatskoj i da je zbog toga slučaj Gospić predan hrvatskom pravosuđu.

Da je u Beogradu počelo ispitivanje svjedoka potvrdila je i glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u intervjuu beogradskom listu Danas. Istodobno, iz Banje Luke oglasio se i šef tamošnje "Veritasove" ispostave Milorad Pribičević, koji je rekao da je u njihov ured provaljeno i ukradeno računalo, ali da "važni dokumenti" nisu odneseni jer tamo nisu ni bili.(vba)