GLOBUS

N/r gl. uredniku

g. Davoru Butkoviću

 

Zagreb, 15.2.2001.

Predmet:

Ispravak krivih informacija po Zakonu o javnom priopćavanju (čl. 31. i 35.) objavljenih u “Globusu” dana 16.2.2001. godine u članku pod naslovom “Slučaj generala Norca nije gotov: već je mobilizirana energija velikog broja ljudi radi izazivanja kaosa”, (str. 8 - 11)

“Globus” je postavio tvrdnju da masovni prosvjed na splitskoj rivi od 11.2.ov.g. ima “(...)govor mržnje kakav se u Hrvatskoj nije čuo još od predizborne kampanje HSP-a ljeti 1992.”

Na predizbornom skupu Hrvatske stranke prava 1992. godine na splitskoj rivi je Dobroslav Paraga okupio 150 tisuća simpatizera koji se nisu slagali s Tuđmanovom politikom i politikom njegove stranke u odnosu prema velikosrpskoj agresiji. HSP i Paraga u tadašnjoj predizbornoj kampanji nisu upotrebljavali govor mržnje jer su nastupali pod sloganom: “Unprofor go home, sav narod u svoj dom”. Tadašnji komentar Globusa bio je, da Tuđmanovom pobjedom hrvatski narod nije izabrao ratnu opciju. Postavlja se pitanje što znači “ratna opcija” u trenutku kada je trećina domovine okupirana i dvije trećine slobodnog teritorija izložen daljnjoj agresiji.

Predstavnici konzervativne alternative nacional-komunističkoj opciji Franje Tuđmana ponudili su 1992. hrvatskim biračima stvaranje demokracije, pravne države, nacionalnu slobodu, suverenost Republike Hrvatske i savez sa Republikom Bosnom i Hercegovinom. Govor mržnje dolazio je tada iz Banskih dvora i s Pantovčaka uperen protiv hrvatskih patriota iz Hrvatske stranke prava na čelu s Dobroslavom Paragom koji su argumentirano kritizirali tadašnje vrhovništvo ukazavši na pogubnost Tuđmanove politike. Događaji od tada do danas pokazali su da je Hrvatska stranka prava s Dobroslavom Paragom bila u pravu.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić