Novi list: 15. 02. 2001.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA O IZJAVI GLAVNOG TAJNIKA VIJEĆA EUROPE

Hrvatska nezadovoljna stavom VE

“Generala Norca ne traži Haški sud - ni kao osumnjičenog, niti kao svjedoka. Stoga on nije međunarodna obveza RH, već obveza hrvatske pravne države”, ističe se u izjavi glasnogovornika MVP-a Gorana Rotima

ZAGREB - Hrvatska od međunarodnih čimbenika očekuje nastavak potpore demokratskim reformama u zemlji, no pismo glavnog tajnika Vijeća Europe (VE) Waltera Sehwimmera o političkim zbivanjima u Hrvatskoj vezanim za slučaj generala Mirka Norca nije pravi korak u tom smjeru, objavilo je jučer hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Pismo glavnog tajnika Vijeća Europe utemeljeno je na činjeničnoj grešci. Naime, generala Norca ne traži Haški sud - ni kao osumnjičenog, niti kao svjedoka. General Norac stoga nije međunarodna obveza RH, već obveza hrvatske pravne države”, ističe se u izjavi glasnogovornika MVP-a Gorana Rotima.

Glavni tajnik VE Walter Schwimmer u povodu najnovijih političkih zbivanja u Hrvatskoj vezanih za “slučaj Norac”, izrazio je zabrinutost zbog događaja “koji se mogu promatrati kao opasno iskazivanje nacionalizma” i “manipulacije domoljubnim osjećajima čemu su pribjegle određene političke snage u Hrvatskoj”.

“Kao članica VE i UN-a Hrvatska treba poštovati vladavinu zakona i usko surađivati s Haškim sudom, posebice u ispunjavanju njegovih zahtjeva za predajom i izručenjem optuženih ratnih zločinaca”, poručio je Schwimmer.

Izrazio je pritom nadu da će zbivanja oko “slučaja Norac” biti razriješena što je brže moguće i u skladu sa zakonom.

MVP ističe da je hrvatskaj Vladi i demokratskoj perspektivi Hrvatske stalo da uvažavanja napretka Hrvatske na njezinu putu u Europsku uniju, ali jednako tako i do točnih i objektivnih interpretacija pojedinih zbivanja u zemlji.

“Od međunarodnih čimbenika očekujemo nastavak patpore demokratskim reformama u Hrvatskoj, jer ćemo samo na taj način pospješiti okončanje povremeno traumatične i produžene hrvatske tranzicije”, navodi se u izjavi glasnogovornika MVP-a.

“Premda se mogu razumjeti mativi prosvjednika u Hrvatskoj, usmjereni očuanju oslobodilačkoga identiteta Domovinskog rata, riječ je o događajima koji su jednako tako inscenirani i politički zloupotrijebljeni. Zajednički odgovor svih stranaka vladajuće koalicije organizatorima ovih skupova jest upravo odlučnost Vlade da ustraje na reformama u zemlji i ispunjavanju svojih međunarodnih obveza. Premda daleko najveći dio građana podupire politiku ove Vlade, dio oporbe u politici otvaranja Hrvatske i njezinih usvajanja europskih standarda vidi prijetnju vlastitim interesima”, tvrdi se u izjavi glasnogovarnika MVP-a.

Upitan da objasni zbog čega je glavni tajnik VE u svojoj izjavi povezao prosvjede u “slučaju Norac” i obvezu suradnje Hrvatske s ICTY-jem, budući da se istražni postupak u kojemu se spominje general Mirko Norac vodi pred hrvatskim sudom i ICTY u njega nije uključen, glasnogovornik VE Dmitri Marchenkov je jučer kazao da je poruka glavnag tajnika VE bila da “političke snage u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije ne bi smjele pitanje procesuiranja ratnih zločina, pa samim time i suradnju s Haškim sudom, koristiti kao sredstvo u međusobnim političkim borbama”. (Hina)