Vjesnik: 17. 02. 2001.

Vjekoslav Krsnik: Mnogi se moraju bojati Tutine obrane

Zagrebački odvjetnik preselio je svoj ured u Široki Brijeg i tvrdi da suci Haaškog Tribunala nisu ispolitizirani

ŠIROKI BRIJEG, 16. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - »Mnogi se imaju razloga bojati obrane mogla klijenta Mladena Naletilića Tute«, kazao je na konferenciji za novinare održanoj u petak u Širokom Brijegu Tutin odvjetnik Krešimir Krsnik, dodajući kako je »najveći broj dokaza u Tutinom slučaju podmetnut«.

Napisi koji su se u posljednje vrijeme pojavili u dijelu bosansko-hercegovačkog i hrvatskog tiska, istaknuo je Krsnik, nisu slučajni već predstavljaju »napad svim sredstvima na integritet obrane«. Te teze iznose novinari koji su vezani za obavještajno podzemlje sa ciljem onemogućavanja organiziranja uspješne obrane Mladena Naletilića Tute, što su činili i u slučajevima nekih drugih »haaških klijenata«. Takvo što, naglasio je Tutin odvjetnik, »neću dopustiti«, najavivši kako bi takvi mogli odgovarati pred Haaškim sudom zbog opstrukcije obrane.

Kada je, pak, riječ o njegovom boravku u Širokom Brijegu, pojasnio je to činjenicom da su se događaji iz optužnice njegovom klijentu zbivali tu, pa je stoga i logično izmještanje dijela odvjetničkog ureda u Široki Brijeg, kako bi se kvalitetno pripremila Tutina obrana. Tvrdnje u dijelu tiska u svezi njegova boravka u Širokom Brijegu Krsnik je nazvao insinuacijama, posebice se osvrnuvši na članak objavljen u Dnevnom avazu 10. veljače pod naslovom »Što je dogovoreno na tajnom sastanku u Širokom Brijegu«.

Kao krajnje neprofesionalne, tendenciozne i neistine označio je Avazove tvrdnje da je u Širokom Brijegu na Ciganskom brdu u subotu u kući Mladena Naletilića Tute zasjedao tzv. Stožer za očuvanje digniteta domoljuba Tute, da je sjednicom predsjedavao Ante Jelavić, a glavna tema bila je odbijanje generala Mirka Norca da se prijavi sudu te da je sastanku bio nazočan i Tutin odvjetnik Krešimir Krsnik. Zagrebački odvjetnik je ustvrdio kako je prava istina da kuća u kojoj se nalazi dio njegova odvjetničkog ureda nije vlasništvo Mladena Naletilića, da nije održan nikakav sastanak, a kamoli na temu o kojoj Avaz piše, te da je u odvjetničkom uredu doista jedina tema obrana Mladena Naletilića Tute.

Krsnik kaže da je u subotu, 10. veljače imao posjetitelje, ali da oni teško mogu biti članovi »Stožera za očuvanje digniteta domoljuba Tute«, budući da su posjetitelji bili nepozvani pripadnici SFOR-a i IPTF-a. Posjet pripadnika SFOR-a njegovom izmještenom dijelu odvjetničkog ureda u Širokom Brijegu Krsnik je obrazložio manipulacijom domaćih obavještajnih službi, dodavši kako se SFOR ne bi trebao povoditi za tim manipulacijama te da se o svemu u okviru SFOR-a vodi opsežna istraga, kao i da je cijeli slučaj sa SFOR-om riješen na civiliziran način.

Govoreći o radu Haaškog suda, Krešimir Krsnik je kazao kako »nemamo ni jedan dokaz da su suci na Haaškom sudu ispolitizirani«. Te priče o politikantstvu Haaškog suda, dodao je, možda su nekom potrebne da prikrije svoju nesposobnost. Također, kazao je kako Hrvatska nije smjela Haagu predati dokumentaciju HVO-a jer je to vlasništvo druge države.

Krsnik se osvrnuo i na suđenje njegovom klijentu Ivanu Andabaku, istaknuvši, između ostaloga, kako je scenarij isti kao i za Mladena Naletilića Tutu - »Ivan Andabak mora biti u pritvoru dok se ne dogode neki drugi događaji pred nekim drugim sudovima«.

Mario Marušić