Novi list: 17. 02. 2001.

THE NEW YORK TIMES: SLUŽBA KOJA JE NASLIJEDILA KGB OBJAVILA DA PONOVO ISPITUJE ANONIMNE OPTUŽBE ZA ZLOČINE

Ruski povratak policijskoj državi

Sve do ovoga tjedna odluka nije privukla pažnju skupina za borbu za ljudska prava i liberalnih političara koji tvrde da ova praksa nije samo korak natrag prema policijskoj državi sovjetskoga tipa nego i to da je nezakonita

“Obnavljajući staru praksu koju su u doba Sovjetskog Saveza mrzili, koje su se bojali i na kraju je zabranili, nasljednik KGB-a u današnjoj Rusiji objavio je da ponovo ispituje anonimne optužbe za zločine.

Nasljednik KGB-a, Federalna služba sigurnosti, izvijestila je o svojoj odluci prije gotovo dva tjedna i to doslovce u fusnoti u vladinom dnevniku 'Rossijskaja Gazeta'. Sve do ovoga tjedna odluka nije privukla pažnju skupina za borbu za ljudska prava i liberalnih političara koji tvrde da ova praksa nije samo korak natrag prema policijskoj državi sovjetskoga tipa nego i to da je nezakonita.

Vrhovni Sovjet zabranio je sigurnosnim tijelima da razmatraju anonimne optužbe u veljači 1988. godine kad je Mihail Gorbačov pokušavao stvoriti otvorenije društvo. Postkomunistička Rusija nije poništila zabranu koja je dosad bila prihvaćena kao zakon.

Unatoč prosvjedima liberala, međutim, ni parlament ni Kremlj ne pokazuju znakove protivljenja odluci sigurnosne službe. Dosad se nisu pobunili ni obični Rusi, iako je malo njih uopće znalo za odluku dok nije objavljena u utorak u dnevnim novinama 'Segodnja'.

'Riječ je o povratku u sovjetsko doba, kad je država uz pomoć anonimnih pisama progonila ljude koji joj se nisu sviđali', kazao je Sergej Jušenkov, zamjenik predsjednika odbora za sigurnost u donjem domu Parlamenta. Jušenkov je rekao kako će on i drugi u Savezu desnih snaga, liberalnoj demokratskoj stranci koja ima najmanji broj mjesta u moćnom donjem domu parlamenta, pokušati poništiti odredbu. 'No parlament vjerojatno neće poduprijeti pokušaj poništavanja tih naputaka', kazao je.

Član iste stranke Viktor Pokmelkin bio je pesimističniji. 'Kada to pribrojimo drugim dokumentima i drugim nezakonitim djelima', rekao je, 'imamo ozbiljan dokaz da strukture moći u državi tvrdoglavo guraju vlastitu zemlju prema stvaranju policijske države.' (...)

Glavno je pitanje da li predsjednik Vladimir Putin, bivši agent KGB-a i direktor službe sigurnosti, stoji iza tih djela ili samo pristaje na njih. Putin je nedavno iznenada odbio prijedlog zakona koji bi ograničio mogućnost sigurnosnih agencija da same istražuju i uhite bez sudskih naloga. Zagovornike građanske slobode uznemirio je poraz kamena temeljca pravnog sustava koji se tek počeo razvijati. Ruski stručnjaci su kazali kako vjeruju da je prijedlog odbačen nakon protesta policije i dužnosnika dojavnih službi.

Moć anonimnih optužba nekim strancima možda nije jasna. No u Rusiji, gdje ih se još sjećaju po pogrdnom nazivu 'anonimke', anonimna optužba i dalje je simbol mnogih oblika moći države da za tren uništi ljudski život.

U vrijeme Staljinove vlasti tridesetih godina, kad se građane poticalo da informiraju državu o drugima, bilo je uobičajeno da se nedužne ljude šalje u radne logore, pa čak i strijelja na temelju optužbe neimenovanog neprijatelja. Anonimne dojave koristilo se za prekidanje ljubavnih suparništava, podmirivanje računa i osvajanje životnog prostora u prenapučenim zajedničkim stanovima slanjem stanara u zatvor”, piše Michael Wines.