Novi list: 19. 02. 2001.

SINDIKATI I VLADA NISU NI BLIZU POTPISIVANJA SPORAZUMA O PLAĆAMA

Ništa od trogodišnjeg mira

Socijalni mir može proizići jedino iz kolektivnog pregovaranja i učinkovitog socijalnog dijaloga, tvrde sindikati

ZAGREB - Sindikalne središnjice i Vlada još uvijek nisu blizu potpisivanja trogodišnjeg dogovora o politici plaća u zemlji. Tijekom ponedjeljka i utorka pet sindikalnih središnjica još će jednom razmotriti dosadašnji Vladin prijedlog restriktivne politike plaća u javnom sektoru, te raspravljati o sindikalnim prijedlozima kojima je cilj ublažiti vladinu politiku koja se u globalu svodi na oštru štednju i rast plaća niži od rasta bruto domaćeg proizvoda. Kako u cijelu priču nisu ukalkulirani troškovi života i inflacija, plaće bi realno narednih godina padale kao i standard zaposlenih. Tijekom razgovora sindikata i vlade koji traju mjesec dana niti jednom se nije spominjala mogućnost odricanja od štrajkova. Sindikati ne mogu odustati od mogućnosti štrajkova niti se mogu obvezati na socijalni mir u trogodišnjem razdoblju, kazao nam je jedan od sindikalnih predstavnika. Socijalni mir može proizići jedino iz kolektivnog pregovaranja i učinkovitog socijalnog dijaloga, tvrde sindikati.

“Netko pušta probne balone. To je puška jer niti jednom riječju nije bilo spomena o socijalnom miru, niti se sindikati na njega mogu obvezati”, kazao nam je Krešimir Sever predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. Da je priča o trogodišnjem odricanju od štrajka “bezvezarija”, kazao nam je i Vitomir Begović glavni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske te kao predsjednik gospodarsko-socijalnog vijeća glavni sindikalni pregovarač s vladom kada je riječ o politici plaća.

“Frapiran sam informacijama o tome da ćemo idući tjedan s vladom postići dogovor o politici plaća i odustajanju sindikata od akcija u trogodišnjem miru”, veli Begović dodajući kako je za sada teško reći hoće li uopće sporazuma o politici plaća biti ili ne. Iako su dvije strane donekle približile pozicije razlika je još prevelika. Razgovori će se nastaviti i idući tjedan, a otvorena pitanja još su uvijek ista. Riječ je o javnim poduzećima i obvezama uprava temeljem kolektivnih ugovora i iz prošle godine, a otvoreno je i pitanje mase plaća koja bi bila startna pozicija za pregovore u tekućoj godini. Iako su i sami sindikati izračunali kako će s obzirom na tešku ekonomsku sliku u zemlji Vlada teško kroz iduće tri godine moći smanjiti cijenu rada, neformalno se doznaje kako bi se zahvatima s ciljem rasta neoporezivog dijela plaće, ali i uvođenjem još poreznih stopa na dohodak moglo utjecati na opstojnost realnih plaća unatoč restriktivnoj politici što se priprema.

G. GALIĆ