Večernji list: 19. 02. 2001.

HRVATSKI NAROD U BiH OSTAJE BEZ SVOJE STOŽERNE STRANKE

HDZ BiH tajno pripremio plan o gašenju stranke

Ekipa pravnih stručnjaka HDZ-a BiH nudi međunarodnoj zajednici pet načela za jednakopravnu poziciju hrvatskog naroda, a budu li prihvaćena - raspušta stranku

Piše: Jozo Pavković

Ako međunarodna zajednica prihvati njihove prijedloge, koje u strogoj tajnosti razrađuje skupina pravnika i drugih stručnjaka, čelnici HDZ-a BiH spremni su ugasiti svoju stranku!

Međunarodna zajednica, koja je zapravo protektor sa svim ovlastima, drastično kažnjava HDZ BiH, iako je ta stranka na svim dosadašnjim izborima dobivala gotovo plebiscitarnu podršku hrvatskog naroda. Kako je kažnjavanje HDZ-a, zapravo, sustavno kažnjavanje hrvatskog naroda, samoraspuštanje je, smatraju u stranci, logičan potez. S tim senzacionalnim obratom na BiH političkoj sceni jučer nas je upoznao jedan od autora dokumenta, visokopozicionirani čelnik te stranke.

U tom su dokumentu istaknuta načela političkog uređenja BiH te institucije koje bi jamčile nacionalnu ravnopravnost svih triju naroda u BiH. Prema riječima našeg sugovornika, dokument je pokušaj HDZ-a da vrlo ozbiljno, u zaoštrenim odnosima s međunarodnim predstavnicima u BiH, obrazloži svoja stajališta i ukaže na opravdane zahtjeve koji vode do jednakopravne pozicije svih naroda u BiH.

Nestabilnost zbog nestandardiziranih prava

Naime, u HDZ-u drže da je međunarodna zajednica želeći što prije, pa i nedemokratskim potezima, provesti Daytonski sporazum te stvoriti demokratsku i samoodrživu BiH, povukla i neustavne poteze, najviše na štetu Hrvata, jer su oni najmalobrojniji. Pet godina nakon Daytona BiH je i dalje ovisna o stranoj pomoći svake vrste.

U HDZ-u smatraju da su nestandardizirana nacionalna prava prema daytonskom ustavu - činjenica da jedan narod, Srbi, imaju svoj entitet (Republika Srpska), a druga dva (Hrvati i Bošnjaci) nemaju - te da u Federaciji zbog brojnosti Bošnjaci imaju izrazitu dominaciju, glavni razlog nestabilnosti, neučinkovitog funkcioniranja institucija vlasti i nemogućnosti profiliranja demokratske političke scene, kao i stalnih uvjeta za političku radikalizaciju, bez obzira koje će političke i ideološke grupacije biti na vlasti. Instrumenti zaštite kolektivnih nacionalnih prava, koje predviđa Ustav BiH i Federacije BiH, postavljeni su tako da štite "jače od nejačih", a promjenama pravila za izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH praktički se ukida tu instituciju. Stoga je zabrinutost među Hrvatima normalna reakcija.

Pet načela dokumenta

Dokument koji HDZ BiH izrađuje u velikoj tajnosti ima pet načela, a "Večernjak" ih prvi iznosi u javnost.

Prvo načelo jest standardizacija ljudskih prava u BiH, pojedinačnih i kolektivnih, pri čemu je najvažnije pronaći ravnotežu među njima.

Drugo načelo istovjetna je pozicija naroda u izbornom procesu, odnosno mogućnost da u Domove naroda svaki narod bira svoje predstavnike, a ne da se Domovi naroda pretvaraju u druge zastupničke domove kao posljedica da "svi biraju sve", kao što se dogodilo izmjenom izbornih pravila i propisa prije prošlih općih izbora.

Treće načelo je sastav i način odlučivanja u institucijama vlasti. Traži se sastav najviših institucija utemeljen na nacionalnom paritetu s rotacijom na čelnoj funkciji te konsenzus prilikom odlučivanja o važnim nacionalnim pitanjima. Predlaže se i točno definiranje pitanja od najvažnijih nacionalnih interesa ili regionalnih interesa i oko kojih je potreban konsenzus za odlučivanje.

Četvrto načelo je administrativno-teritorijalni ustroj koji bi se temeljio na europskim standardima. Prihvatljiv je i BiH bez daytonskih entiteta s više multietničkih županija, ali s funkcionalnom strukturom koja će jamčiti jednakopravnu poziciju svih naroda i građana. Dokument ne isključuje mogućnost ni BiH s više od dva entiteta.

Peto načelo koristi otvaranje procesa izmjena ustava odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti svih triju naroda na cijelom području BiH za ustavnu reformu.

Jednostavnija i učinkovitija država

Novi ustav, tzv. narodni, bio bi potvrđen u parlamentu BiH. Naime, u taj ustav potrebno je ugraditi suvremena demokratska iskustva višenacionalnih država u zaštiti nacionalnih interesa, ljudskih prava te odnosa regija ili administrativnih jedinica i središnje vlasti. Predlaže se izbor članova Predsjedništva u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ne na izravnim izborima kao dosad, te smanjenje njegovih ovlasti koje bi preuzela središnja vlada. U zajedničkom obrambenom sustavu svaki bi narod sačuvao svoje vojne sastavnice. Općenito, predviđa se jednostavnija i učinkovitija struktura države.

Ako bi se dobila jamstva da će se na ovim načelima osigurati trajna ravnopravnost hrvatskog naroda i ljudska prava svih građana, naš izvor tvrdi kako je u vrhu HDZ-a BiH gotovo oko toga postignut konsenzus, tada bi HDZ BiH donio odluku o prestanku postojanja. U tom bi slučaju najveći dio Hrvata ostao bez svojih političkih predstavnika, pa se predlaže održavanje novih izbora na kojima bi ravnopravno sudjelovale postojeće i nove stranke.

Teško je predvidjeti hoće li neki od sadašnjih članova HDZ-a tada osnovati nove stranke, jer su dosad neki visoki hadezeovi dužnosnici čim su izašli iz stranke osnovali svoje stranke. Primjerice, Zubak (NHI), Kljujić (republikanci), Brkić (HNZ)...

Ne mogu demantirati pripremu dokumenta

Glasnogovornik Zoran Tomić iznenadio se kada smo ga pitali o dokumentu i gašenju stranke.

- Nažalost, u ovom trenutku ne mogu vam ništa reći.

- Možete li demantirati tvrdnje da se izrađuje takav dokument?

- Ne mogu! Središnji odbor HDZ BiH predložio je Predsjedništvu Hrvatskog narodnog sabora da utemelji radna tijela za izradu strategije i odluka koje će Sabor donijeti. Koliko znam, takav dogovor je na HNS-u postignut. To bi neizravno moglo značiti da se priprema takav dokument.

To je političko samoubojstvo

- To je pogrešan potez i političko samoubojstvo. Nema elemenata i razloga za raspad - tvrdi Stjepan Kljuić, drugi predsjednik HDZ-a BiH. - Ako HDZ istinski misli dobro hrvatskom narodu i ako je opredijeljen za državu BiH, treba ostati na političkoj sceni. No, moraju prihvatiti da su izgubili vlast u Vijeću ministara i na federalnoj razini. Ali zato imaju polovicu kantona (pet) u Federaciji u kojima mogu sigurno vladati.

Boban najdojmljiviji, prvi - Srbin

HDZ BiH utemeljen je 18. kolovoza 1990. godine i na svim dosadašnjim izborima dobivao je apsolutnu podršku hrvatskog naroda. Dosad je imao sedam predsjednika: Perinovića, Kljuića, Bobana, Brkića, Raića, Kordića i Jelavića. Najdojmljiviju je ulogu imao pokojni mr. Mate Boban, jer je istodobno bio predsjednik stranke, HVO-a i Republike (HR HB).

Najmanje zapamćen ostao je Miljenko Brkić, danas predsjednik HNZ-a. Jedini kojem je uspjelo odraditi dva mandata sadašnji je predsjednik Ante Jelavić, a prvi predsjednik bio je Srbin Davor Perinović.