Republika: 20. 02. 2001.

I tri nova ustavna suca mogla bi biti izabrana trulim kompromisom

Izbor je bio najavljen za kraj veljače, a osim tehničkih razloga izgleda da je u igri opet politička trgovina

Piše: Gordana Grbić

Izbor tri suca Ustavnog suda neće biti dovršen do kraja veljače, kako je svojedobno najavljivao predsjednik Odbora za Ustav i poslovnik Mato Arlović, niti će sjednica Odbora na kojoj bi se odlučivalo o tome biti održana u utorak, kako je bilo planirano. Razlozi za to mogli bi biti tehničke prirode, ali i znak da između 24 predložena kandidata ustavne suce neće biti lako odabrati, iako ih politika nije predložila.

Prijedlge su do 15. siječnja poslale pravničke udruge, institucije i pojedinci. Na listi kandidata su se našli: mr. Andelko Bušić, dr. Vladimir Degan, mr. Miljenko Giunio, Boris Guttman, Željko Husinec, Srđ Jakšić, dr. Boris Kandare, Mario Kos, Pero Kovačević, Tonči Majica, Damir Marczius, dr. Dragan Medvedović, mr. Hrvoje Momčinović, dr. Ivan Padjen, dr. Željko Potočnjak, Agata Račan, dr. Siniša Rodin, Marijan Svedrović, Veseljko Šeparović, Neva Šibl, Željko Thur, dr. Alan Uzelac, Marta Vidaković Mukić i Milivoje Žigić. Odbor mora odlučiti koja će tri kandidata predložiti Zastupničkom domu za ustavne suce. Izabran bi trebao biti onaj koji dobije većinu glasova svih zastupnika. Tako je predviđeno Ustavnim zakonom o Ustavnom sudu koji još nije usklađden s nedavno promijenjenim Ustavom. Drukčije interpretacije, s obzirom da u Ustavu nije utvrđena većina kojom se biraju ustavni suci i eventualna primjena relativne većine zbag značaja izbora ustavnih sudaca, ne bi bile dobre. Upravo obrnuto bilo bi najpoželjnije kada bi ne temelju ocjene moralnosti i stručnosti kandidata, izbrani dobili najveću moguću podršku svih zastupnika i oporbe i koalicijske većine.

Odboru za Ustav i poslovnik teško će se biti odlučiti za tri kandidata među 24 tako raznorodne kandidature. Temeljni lako provjerljivi uvjet - da su diplomirani pravnici s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci ili doktori pravnih znanosti sa 12 godina radnog iskustva - svi zadovoljavaju. Uz radno iskustvo uvjet je i da su se u struci istakli znanstvenim i stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem. O tome se može prosuđivati od slučaja do slučaja, ali profesori su tu uglavnom u prednosti. Inače, Ustavnim zakonom prednost u izboni daje se kandidatima iz reda sudaca, državnih odvjetnika, državnim pravobraniteljima, odvjetnicima i sveučilišnim profesorima. A među kandidatima ima troje sudaca, četiri bivša suca, sedam odvjetnika, šest profesora i nekolicina pravnika iz državne uprave.

Odgoda izbora mogla bi se obrazložiti produženjem ranije sjednice Zastupničkog doma, pa je nova zakazana za početak ožujka. To međutim nije zapreka da se s raspravom i odlučivanjem o kandidatima započne bez obzira kada će to na dnevni red doma, kako se sve ne bi odvijalo u zadnji čas, na brzinu. Bude li tome tako, teško će se udovoljiti glasu javnosti i struke da postupak izbara ustavnih sudaca bude javan i da se uvede praksa razgovora s kandidatima. Sve bi opet moglo završiti kompromisom političara jer proći može samo kandidat koji dobije 76 zastupničkih glasova. Za takav dogovor koalicijskoj većini ne treba HDZ, ali to samo po sebi ne znači da truli kompromis ne bi mogao biti postignut i unutar šestorke.