Novi list: 20. 02. 2001.

HDZ - više od opasnih namjera

Jasmin KLARIĆ

Šestorka je na prošloj saborskoj sjednici htjela izreći presudu HDZ-u kao stranci opasnih namjera, ali u tome nije uspjela, kazao je ovih dana u Vrlici Vladimir Šeks, predsjednik Kluba zastupnika bivše vladajuće stranke. Sa Šeksom se u tome doista nije teško složiti. Zastupnici šestorke možda nisu uspjeli, ali su zato zastupnici-HDZ-a u tome bili više nego učinkoviti. Čelnici te stranke u posljednje se vrijeme upravo natječu u samoraskrinkavanju. Saborski zastupnik te stranke, general Ljubo Ćesić-Rojs, ne samo da je vrijeđao nehrvate, nego mu je hrvatska desnica poletjela prema hrvatskom obrazu kolege Dina Debeljuha.

U HDZ-u, naravno, uvijek mogu reći kako se njihov predsjednik od Rojsovih zapjenjenih protusrpskih ispada ogradio baš u Saboru. Kako stvari stoje, međutim, Sanader bi se na idućoj sjednici mogao cijelo vrijeme - ograđivati. Od Krpine, Šeksa i na kraju krajeva, sebe samog. U Vrlici je Drago Krpina predsjednika države nazvao - ciganinom! “Ova vlast mora otići na ovaj ili onaj način”, izdeklamirao je tako Šeks. Takva taktika neodoljivo podsjeća na Miloševićevo osvajanje vlasti, kako je znao govoriti, “institucionalno ili vanistitucionalno, statutarno-nestatutarno, ovako ili onako".

Problem svih problema je u tome što bi se Sanader trebao ograditi i od samog sebe. On je, naime, u razgovoru za jedne dnevne novine, ponovio već jasan stav njegove stranke kako branitelje treba osloboditi od kaznenog progona za djela počinjena u Domovinskom ratu. Drugim riječima, Sanader, to jest HDZ, čak bi i ubijanje nedužnih u ime države prelili svetom vodicom oprosta. A to više nisu tek opasne namjere. To se zove malo drugačije i tu HDZ balarisira na vrlo skliskom terenu.

Profašističkim strankama je, naime, u demokratskom svijetu, obično zabranjeno djelovanje.