Novi list: 20. 02. 2001.

PRED VLADOM USKORO PRIJEDLOG O OTVARANJU JOŠ 47 STEČAJEVA

U stečaj 368 tvrtki iz portfelja HFP-a

Najavljujući ranije stečaj u 321 poduzeću, Vlada je objavila da će bez posla ostati nešto manje,od pet tisuća radnika kojima će se sigurno pridružiti još nekoliko tisuća radnika iz 47 novih kandidata za stečaj

ZAGREB - Osim 321 poduzeća kojeg je Vlada krajem prošle godine odlučila poslati u stečaj, ista će sudbina najvjerojatnije zadesiti još 47 društava, kojima je država djelomični ili većinski vlasnik. Takav će se prijedlog, saznajemo iz izvora bliskih Vladi, uskoro naći pred njezinim članovima, a uputit će ga Vladina međuresorna koordinacija, koja je pod okriljem Hrvatskog fonda za privatizaciju proteklih osam mjeseci razmatrala stanje u državnom portfelju.

Novi kandidati za stečaj tvrtke su iz skupine od 181 poduzeća, čijim je upravama Vlada dala priliku da sastavljajući program restrukturiranja i financijske konsolidacije dokažu da je u njima moguć nastavak proizvodnje bez provođenja stečaja. Nakon dvomjesečnog rada koordinacije su zaključile da je za trećinu tih tvrtki jedino rješenje - stečaj. Njihov zaključak još treba potvrditi Vlada, ali je malo vjerojatno da će njezina odluka biti drukčija, jer je dosad potvrđivala sve takve zaključke koordinacije.

Tako će u stečaju završiti 368 tvrtki iz državnog portfelja, odnosno više od trećine poduzeća od njih 888 čiji je rad analiziran od proljeća prošle godine. Za stotinu tih poduzeća na trgovačkim sudovima već su otvoreni stečajni postupci. Saznajemo i to da taj broj još uvijek nije konačan, jer među preostale 134 tvrtke, još ih je osamdesetak čije poslovanje pleše na rubu stečaja. Iz te skupine za 35 poduzeća uskoro će biti raspisan natječaj za prodaju, jer postoje zainteresirani domaći i strani investitori.

Najavljujući stečaj u 321 poduzeću, Vlada je objavila da je u tim tvrtkama moguće spasiti sedam od gotovo 12 tisuća radnih mjesta, dok bi bez posla ostalo nešto manje od pet tisuća radnika. Njima će se sigurno pridružiti još nekoliko tisuća radnika iz 47 novih kandidata za stečaj, jer je u toj skupini od 181 tvrtke zaposleno 32 tisuće radnika.

J. MARIĆ