Večernji list: 20. 02. 2001.

CARLA del PONTE PRED EUROPSKIM POVJERENSTVOM

Kraj medenoga mjeseca EU-a s Beogradom

Europska unija dala je dovoljno vremena i prostora mladoj srpskoj demokraciji a sada je došlo vrijeme da se zatraži konkretna suradnja s Haaškim tribunalom za ratne zločine. To su izjavili nakon neplanirano dugog razgovora u Europskome povjerenstvu (EC) njegov šef Romano Prodi, predsjednik Tribunala Claude Jorda i glavna tužiteljica Carla del Ponte.

Prodi je najavio zaoštravanje u dosad mlakome nastupu EU-a prema Beogradu.

- Trebamo znak o konkretnoj suradnji - rekao je. O tome će se potanje izjasniti Ministarsko vijeće na svome skorom sastanku. Najava kraja medenog mjeseca Bruxellesa i Beograda jest u inzistiranju Den Haaga na strogom poštovanju pravila igre "kakva vrijede i za ostale zemlje područja". Del Ponte je kao primjer istaknula Hrvatsku koja je "pokazala zrelost i spremnost u potpunosti surađivati s Haaškim sudom".

- Suradnjom s Haaškim sudom učvršćuje se, a ne narušava mlada demokracija u Srbiji jer u pravdi nema kompromisa - kaže tužiteljica. Ona je potvrdila da je od NATO-a dobila podatke o bombardiranju Televizije Srbije - NATO je bio obavijestio Miloševića o toj namjeri.

Jedan od glasnogovornika EC-a dao je naslutiti da je zaista riječ o "zaoštravanju" prema Beogradu, ali je dodao da se tek "počeo razmatrati" rječnik koji će se uporabiti za prvo ozbiljnije podsjećanje SRJ na njezine međunarodne obveze.

BRUXELLES Lada Stipić-Niseteo