PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

 

 

Zagreb, 20.2.2001.

RAČAN NIJE U PRAVU - KRIZA JE PRED NAMA

Konstatacija predsjednika Vlade da je kriza iza nas ne odgovara realnosti. Za nastalu krizu koju u tempiranim valovima izaziva HDZ, zvao se HIP ili HDZ, personificiran gospodom Šeks, Pašalić i Miroslavom Tuđmanom, kriv je Račan. Umjesto da je vladajuća koalicija nakon većinskog povjerenja biračkog tijela nakon 3. siječnja krenula u otkrivanje i razbijanje kriminala, stanari Banskih dvora utrkivali su se u kršenju predizbornih obećanja:

Najvažnija institucionalna reforma - promjena Ustava iz predsjedničkog u parlamentarni sistem - završila je novim predsjedničkim sustavom. Tresla se brda, rodio se miš. Za novi ustav je predsjednik saborskog Odbora za Ustav Mato Aarlović (SDP) tražio konsenzus u oporbi “magistra” Đapića i Šeksovog kluba zastupnika. Dva mjeseca kasnije plašljiva šestorka prosipa žalopojke o puzajućem državnom udaru. Sve je već viđeno jer je i Tuđman prosipao žalopojke kako Paraga organizira rušenje Banskih dvora, s razlikom da je Paraga branio Hrvatsku od velikosrpske agresije dok je današnja šestorka 1991. stajala u debeloj hladovini Tuđmanove vlasti. Niti dva mjeseca nakon 3. siječnja HSP 1861. je od Državnog odvjetništva tražila da se HDZ optuži kao kriminalnu organizaciju. Skoro godinu dana je Račanu i Budiši trebalo da postave novog državnog odvjetnika. Levar biva ubijen, nalogodavaca ubojstva nema nigdje. Paraga mjesecima govori policiji u kojem pravcu istraga o Gospiću treba biti usmjerena, mjesecima ga Račanova nevidljiva ruka cenzurira na televiziji (HRT) koja i dalje provodi “državnu politiku” kao u Tuđmanovo vrijeme. Pravni predmet Hrvatske stranke prava iz 1993. godine se iz Račanovog kabineta vraća hadezeovcima na Upravni sud. Umjesto da se hrvatskom narodu da perspektiva, vlast gura HDZ da stane na čelo, s pravom nezadovoljnog, naroda. Prepucavanje između Račanove Vlade i predsjednika Republike sa Miroslavom Tuđmanom i Šeksovim klubom dojadio je, ne samo nama, nego i cijelom narodu. Deset godina dugo je današnja vlast s današnjom parlamentarnom oporbom čučala pod jednim šeširom tako da nije realno očekivati da će se kriza današnjice riješiti na dobrobit hrvatskih državljana.

Kriza je pred nama zbog propuštenih prilika bivših i sadašnjih koji su sve činili da Hrvatska bude na početku. Rješenje krize vidimo u striktnoj primjeni prava što Račan odbija.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Goran Jurišić