Večernji list: 20. 02. 2001.

ZBOG ODBIJANJA POSLODAVACA DA POVEĆAJU PLAĆE

U štrajku 85 posto hrvatskih pirotehničara

Koordinator Štrajkačkog odbora za "Dok-ing" ističe da su pirotehničari u tom poduzeću manjina pod pritiskom koja radi ali i "tiho štrajka"

ZAGREB - Zbog neprihvaćanja poslodavaca da povećaju neto plaće na 9900 kuna i završetka kolektivnog pregovaranja, na gotovo svim radilištima 85 posto pirotehničara u Hrvatskoj, članova Sindikata zaposlenih na poslovima razminiranja, stupilo je jučer u opći štrajk. Također traže da mjerodavne državne službe (Financijska policija, inspekcija rada itd.) obave reviziju poslovanja svih tvrtki koje se bave razminiranjem i plaćene dane u vrijeme štrajka jer postoje indicije da je bilo nezakonitosti.

To su novinarima jučer priopćili članovi štrajkaškog odbora Dražen Kiš i Niko Režić te Zdenko Mučnjak, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, čiji su pirotehničari članovi.

Poslodavci su jučer zaprijetili štrajkašima da im neće platiti hotelski smještaj i dnevnice, ali i otkazima članovima sindikata, što je protuzakonito. Predstavnici štrajkaškog odbora kažu da poslodavci obmanjuju javnost kad se jadaju da ne mogu povećati plaće. Oni istodobno kupuju nove "mercedese" i džipove vrijedne od 150.000 do 500.000 maraka čije su slike, kao dokaz, pirotehničari izložili na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Radnici se, pak, voze u kombiju starom 15 godina.

Pirotehničarima često kasne plaće, koje su prije pet godina bile u visini triju prosječnih plaća u Hrvatskoj, a danas su spale na dvije. Poslodavci su neozbiljni kad nude plaće od 7500 kuna jer ih većina takve ima. Štrajkaši traže da plaće opet budu u visini triju prosječnih u Hrvatskoj te očekuju poboljšanje uvjeta rada.

Oko 80 Mungosa, koji rade na poslovima humanitarnog razminiranja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, jučer ujutro je sukladno najavi Sindikata zaposlenih na poslovima humanitarnog razminiranja stupilo u štrajk.

Poziv Štrajkačkog odbora za pridruživanje generalnom štrajku pirotehničara ima različite odjeke na dva aktivna radilišta u Karlovačkoj županiji. U tvrtki (ˇok-ing", prema izjavi voditelja radilišta Drage Grganja, svi se zaposleni solidariziraju sa zahtjevima sindikata ali zbog ugovorenih rokova rade. Međutim koordinator Štrajkačkog odbora za tu tvrtku Damir Sekulić ističe da su pirotehničari u tom poduzeću manjina pod pritiskom koja radi ali i "tiho štrajka". (S. J., V. F., I. F.)