Republika: 21. 02. 2001.

Sindikalne središnjice: Vlada je neefikasna, a Hrvatska je utonula u opću recesiju

Sve sindikalne središnjice osim SSSH upozorile da Vlada nije našla rješenje za iscrpljeno gospodarstvo, te da Hrvatska danas ima 386 tisuća nezaposlenih

Piše: Danijela Grizelj

“Gospodarsko-socijalno stanje u Hrvatskoj više je nego teško i ova je zemlja iz latentne krize potonula u opću recesiju, što pokazuje da je ova vlast neefikasna", istaknuli su u utorak predstavnici svih sindikalnih središnjica osim SSSH, na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u povodu "Dana prava na trg" na Trgu bana Jelačića. Predsjednik Udruge radničkih sindikata Boris Kunst smatra da ova Vlada nije pronašla rješenja za iscrpljeno gospodarstvo, koje tone u nelikvidnost, a sva predizborna obećanja vladajuće šestorke "pala su u vodu". Iako je većina hrvatskih građana na rubu egzistencije, sindikalisti poručuju da za sada neće organizirati prosvjede.

“ Za sada još nećemo pozvati hrvatsko radništvo na prosvjedni pohod na središnji zagrebački trg, ali od Vlade tražimo rješenja za izlazak iz krizne situacije", poručio je Boris Kunst. Okupljeni sindikalisti, URS, HUS, HRS, SHU, zatražili su od Vlade hitno osmišljavanje programa i strategije gospodarskog razvoja, kojom će se otvoriti nova radna mjesta. Sindikalisti Vladu upozoravaju da ne rasprodaje ona poduzeća koja su od strateškog interesa i da državu ne gura u "kolonijalni odnos međuranodne zajednice". Umjesto "kolonijalne podobnosti" Sindikati Vladi preporučuju da se okrene socijalnom dijalogu sa svim sindikalnim središnjicama.

Boris Kunst podsjetio je na veliki sindikalni skup održan u Zagrebu 20. veljače prije tri godine, nakon čega je taj dan proglašen Danom prava na trg i na demokratsko prosvjedovanje. Od parlamentarne većine sindikati traže da depolitizira Zakon o javnom okupljanju i donese njegove izmjene. Od zagrebačke Gradske skupštine zatražili su da ukine svaku zabranu prosvjeda na Trgu bana Jelačića.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata Zdenko Mučnjak suprotstavio se tome da se neki "bogate bez rada", dok drugi ostaju bez radnih mjesta i jedva preživljavaju. Prema podacima HUS-a, danas je u Hrvatskoj 386 tisuća nezaposlenih, a ako današnja Vlada ne shvati težinu problema radnici će biti prisiljeni na prosvjede.

“Ne želimo se uvući u nikakve političke igre, ali strpljenju dolazi kraj i kada osjetimo da je pravi trenutak pokrenuti ćemo veliki sindikalni prosvjed kao onaj prije tri godine, a sa ciljem da se promjene oni koji nisu u stanju pronaći izlaz iz teške situacije. Druge političke igre nas ne zanimaju, bio u pitanju Norac, ili norci, nas se tiče samo bolja socijalna slika", poručio je Predsjednik URS-a Boris Kunst.

Sindikalisti, okupljeni na zajedničkoj konferenciji na otvorenom, mislili su da će im potporu pružiti i neki političari, ali na središnjem zagrebačkom trgu došao ih je pozdraviti samo Dobroslav Paraga.