Vjesnik: 21. 02. 2001.

Vlada, ubrzanom privatizacijom, želi PIK Vrbovec isporučiti tajkunima, tvrdi Iveković

ZAGREB, 20. veljače – Hrvatska Vlada će ovaj tjedan donijeti odluku o budućnosti osam PIK-ova koji su ušli u program sanacije. No, zabrinjava da se pod krinkom ubrzane privatizacije, bez odštete za opranih 13 milijuna kuna, što je utvrđeno revizijskim nalazom, PIK Vrbovec zapravo želi dati nekom od domaćih tajkuna, rekao je u utorak na konferenciji za novinare Mario Iveković, voditelj zagrebačkog ureda Hrvatske udruge sindikata (HUS).

Iveković je dodao da je u načinu konsolidacije poslovanja PIK-a Vrbovec, bez znanja javosti, prevaganuo privatni interes pojedinih članova Uprave PIK-a Vrbovec, čiji Nadzorni odbor, navodno više ne postoji. Iveković je dodao da su predsjednik Uprave PIK-a i zamjenik predsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju, kumovi, te da nije poznato što zapravo radi Vladina Koordinacija za sanaciju. Uz PIK Vrbovec, radi se o Belju, Vupiku, IPK-u Osijek, Jasinju i PP-u Orahovica.

Kako se čulo, Vlada je posve zaboravila na transparentnost privatizacije poljoprivrednih poduzeća u državnom vlasništvu, u kojima radi više od 12.000 uposlenih. Nadalje, kažu u HUS-u, uposlenici PIK-a Vrbovec su prepušteni sami sebi, iako predstavnik većinskog sindikata (PPDIV-a) sjedi u Koordinaciji.

Željko Prelec, predsjednik HUS-ove podružnice u PIK-u Vrbovec, rekao je da poduzeće radi sa 10 posto kapaciteta, te da mjesečni gubici iznose 27 milijuna kuna. On drži da je agonija PIK-a počela 1999. s povratkom Zlatka Dominikovića na mjesto prvog čovjeka PIK-a. Uz njega, za propast PIK-a su krivi i bivši gradonačelnik Vrbovca Đuro Turk te župan Zagrebačke županije Branimir Pasecky, koji su uz pomoć ondašnjih političkih moćnika zastavili ulazak stranog partnera u Vrbovec, kaže Prelec.

Iveković se nije složio ni s planom konsolidacije PIK-a, prema kojem bi država PIK-u, kao i poslovne banke otpisala 50 posto dugova, jer se planom predviđa i otpis pet zaostalih plaća kao i regres. Nadalje, u planu stoji da bi država osigurala sredstva za zbrinjavanje 427 uposlenih u PIK-u, dok bi 500 radnika postalo njegov kooperant. U PIK-u bi ostalo raditi oko 1.000 radnika.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Iveković se upitao ne koristi li Agrokor, uz uslužni tov junadi u PIK-u Vrbovec, i njegove izvozne brojeve, kad se radi o izvozu goveđeg mesa u Italiju?

(M. Petković)