Vjesnik: 22. 02. 2001.

Uhićeni agent FBI-a od djetinjstva maštao da postane ruski špijun

Robert Hanssen, stručnjak u FBI-u za kontraobavještajne službe i ruske špijune, uhićen je - na djelu: 15 godina prodavao je najdelikatnije kontraobavještajne tajne Rusima, i, čini se, nanio Americi štetu ravnu onoj koju joj je bio nanio Aldrich Ames, stručnjak iz CIA - ruska krtica

NEW YORK, 21. veljače (Od Vjesnikova dopisnika) - Nisu bile nužne izjave predsjednika Georgea Busha i direktora FBI-a Louisa Freeha, da bi se osjetilo kako je uhvaćena krupna zvjerka: Robert Philip Hanssen (56), veteran u FBI-u (za koji je radio više od 25 godina), petnaest je godina bio ruski špijun. Direktor FBI-a Freeh u utorak je navečer objavio kako je Hanssen bio stručnjak u odjelu za ruske špijune i jedan od vodećih eksperata za kontrašpijunažu, koji je punih petnaest godina opskrbljivao Ruse najdelikatnijim tajnama i podacima iz svijeta američkih obavještajnih službi, prije svega FBI-a.

Šteta koju je nanio Americi i njenim tajnim službama vjerojatno je - ako su točne sve optužbe iznesene na njegov račun, a vjeruje se da jesu - najveća nakon onoga što je Americi učinio Aldrich H. Ames, šef odjela za Rusiju u CIA-i koji je 1994. osuđen na doživotnu robiju.

Najkurioznije od svega vjerojatno je to što sve dosad, kada je objavljeno njegovo ime, čak ni Rusi nisu znali tko je krtica u FBI-u koja ih opskrbljuje tako delikatnim tajnama. Za njih je on bio »B«, »R. Garcia« ili »Ramon« - kodirana imena koja je koristio taj vrlo oprezni američki stručnjak za kontrašpijunažu. U utorak je objavljeno da je Hanssen uhvaćen na djelu, kada je pod mostom u jednom parku u Washingtonu (baš kao što je to radio i Ames) ostavio materijale za Ruse, a također da je odmah zatim, malo dalje, pronađeno i ono što su, pod klupom u parku, Rusi ostavili za njega: 50.000 dolara. Sve u svemu, Hanssen je, kaže se, već priznao da je u petnaest godina od Rusa primio oko 1,4 milijuna dolara, što baš i nije neka prevelika cijena za sve ono što se procjenjuje i dosad zna da je odao Rusima. Hanssen se nikada nije sreo licem u lice sa svojim ruskim naručiocima, niti im je ikad odao svoj pravi identitet.

FBI ne želi, barem zasad, odati kako je otkriven, ali kažu da su se domogli njegova dosjea što su ga vodili Rusi. (Možda ga je otkucao nedavni prebjeg na američku stranu, agent Tretjakov?!) U tom se dosjeu nalazi gotovo sve, od prvog pisma u kojem »B« nudi ruskim agentima »neke od najdelikatnijih i najtajnijih projekata američkih obavještajnih službi po cijeni od 100.000 dolara«. Inače, da bi sve bilo u redu i kako treba, FBI kaže kako su na vrećici koju je Hanssen ostavio u parku nađeni, naravno, njegovi otisci prstiju, a »ima i drugih neoborivih dokaza«. Hanssen je očito bio vrhunski stručnjak. Inače, kolege na poslu iza leđa su ga zvali »grobar«, koliko zbog njegove ličnosti, toliko zbog načina odijevanja. Ali svi kažu da je bio obiteljski čovjek, koji je živio neupadljivo sa ženom i šestero djece: vozili su »ford taurus« iz 1997., i stari VW-kombi.

FBI objavljuje i neke dijelove iz njegova priznanja u istrazi odmah nakon uhićenja: motivi za trgovinu s Rusima bili su mu, kaže, nezadovoljstvo američkom vladom i FBI-om, i simpatije prema Rusiji i ruskim vođama! O tome da će biti ruski špijun, Hanssen je, navodno, kako je izjavio u istrazi, »maštao još od svoje četrnaeste godine«, a poslije je gutao knjige o Kimu Philbiju i njegovom krugu.

Krešimir Fijačko