Republika: 22. 02. 2001.

Državno odvjetništvo utvrdilo vezu Nevenke Tuđman i Igora Kneževića

Društveni utjecaj Tuđmanove kćeri osigurao je 'Telekomu' dobivanje koncesije za ugradnju centrala u državne institucije

Piše: Marina K. Sabolić

Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je postojanje poslovnih veza između Nevenke Tuđman i Igora Kneževića, vlasnika tvrtke Telekom, protiv kojih su u studenom prošle godine podnesene kaznene prijave za nezakonito posredovanje i nepravilnosti u gospodarskom poslovanju.

Time se, godinu dana nakon što je spomenuti privatni poduzetnik u javno-bilježničkom uredu Zinke Batušić-Šlogar u Sesvetama i službeno ovjerio podatke o proviziji koju je pune tri godine uredno isplaćivao kćerki bivšeg Predsjednika Republike, zamršeno pravno klupko ovoga slučaja konačno počelo otpetljavati.

Kako je već ranije pisao "Nacional", Kneževićev poslovni aranžman s Nevenkom Tuđman temeljio se na suradnji pri raspisivanju javnih natječaja za ugradnju i održavanje telefonskih centrala u državne institucije i fakultete. Društveni utjecaj agilne članice obitelji Tuđman bio je presudan pri odluci da upravo Kneževićeva tvrtka dobije financijski izdašne koncesije za skrb oko telekomunikacijske opreme Ministarstva znanosti, niza fakulteta diljem Hrvatske, MORH-a, Brodarskog instituta, Hrvatske narodne banke i, između ostalih, zaklade Nevenkine majke Ankice "Spasimo djecu Hrvatske". Telekom je, uz navedene institucije, telefonima početkom 1999. godine opremio i obiteljsku kuću Tuđmanovih u Nazorovoj 69. Ova je adresa, naime, uz Zvonimirovu 5, gdje se nalazi ured tvrtke Telekomunikacija Nevenke Tuđman - TNT Plus, bila mjesto na kojem je tridesetogodišnji uspješni poduzetnik svojoj utjecajnoj posrednici isplaćivo 15-postotnu proviziju. Prema policijskom nalazu, između '96. i '99. kćerka bivšeg predsjednika na taj je način inkasirala fantastičnih 2,15 milijuna kuna.

Detaljnija analiza otkrila je perfidan način na koji je Knežević dolazio do poslova čija ukupna vrijednost premašuje pet milijuna maraka. Kao stručni konzultant na projektima telefonije u Ministarstvu znanosti, ali i član komisije koja je odabirala najpovoljnijeg ponuđača za nabavku telekomunikacijske opreme, on je izvjesnoj tvrtki, s kojom je njegov Telekom imao sklopljen ugovor o suradnji, omogućio da upravo nju na javnom natječaju Veleučilišta u Dubrovniku izaberu kao najpovoljnijeg ponuđača. Kada je natječaj okončan, sklopljen je novi ugovor, kojim se natječajni "pobjednik" obavezuje dio posla prepustiti - Telekomu.

Kako je vlasnik ove tvrtke bez ikakvog fakultetskog obrazovanja mogao postati savjetnik u Ministarstvu znanosti još nije otkriveno, ali samo naivci mogu misliti da se ovaj ključni Kneževićev potez mogao dogoditi bez zdušne potpore njegove utjecajne političke zaštitnice. S gledišta zakona, pak, čini se da pritom nije načinjen nikakav prekršaj. Pravilnicima Ministarstva znanosti nije se, kako je utvrđeno, za to radna mjesto tražilo nikakve posebne kvalifikacije koje Knežević ne zadovoIjava, a malobrojni svjedoci još uvijek očito nisu spremni progovoriti jer bi i sami, po svemu sudeći, zbog svojeg suradništva postali predmetom pravosudnog postupka.

Kompleksan slučaj

Slučajevi kaznenih prijava protiv Nevenke Tuđman i Igora Kneževića još su u obradi, a kako se, ne samo zbog medijskog odjeka čitavog slučaja, radi o iznimno kompleksnom problemu, svaka odluka bi u ovom trenutku preuranjena, kazao je u izjavi za “Republiku” zagrebački Općinski državni odvjetnik Davor Budin. Prema njegovim riječima, odaziv na razgovor pretpostavljenih svjedoka bio je znatno manji nego se to očekivalo, a još je u tijeku i prikupljanje zapisnika te ostale dokumentacije s navodno spornih javnih natječaja.