Slobodna Dalmacija: 22. 02. 2001.

ŽUPANIJSKO VIJEĆE HSP-a 1861

O splitskim zahtjevima

Trenutačno stanje u državi je iznimno teško, a aktualna vlast to ne želi priznati. Vlada RH se ne zna nositi s glavnim problemom u Hrvatskoj, a to je definiranje nacionalnog interesa, istaknula je predsjednica Županijskog vijeća HSP-a 1861 Ana Bašić na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u Dubrovniku. Dodala je kako Europska unija ne može biti nacionalni interes dok se ne zaokruži proces stvaranja hrvatske države, a zbog čega, kako je istaknula, i dolazi do prosvjeda. O zahtjevima branitelja izrečenim na prosvjednom skupu u Splitu trebalo bi, prema mišljenju Ane Bašić, raspisati, referendum. Predsjednica Županijskog vijeća također je istaknula kako prosvjedi, ma kako legitimni, ne smiju ugrožavati funkcioniranje države jer bi to dovelo do produbljavanja socijalne bijede.

  1. Ke.

Večernji list: 22. 02. 2001.

HSP 1861 ZA REFERENDUM O DEFINIRANJU NACIONALNOG INTERESA

DUBROVNIK – Stanje u državi je teško, a aktualna vlast to ne želi priznati niti se zna nositi s glavnim problemom, a to je definiranje nacionalnog interesa, istaknuto je jučer na konferenciji za novinare HSP-a 1861, na kojoj je predsjednica Županijskog vijeća stranke Ana Bašić istaknula da je proteklo desetljeće nacionalni interes bio stvaranje nacionalne države, dok ga je aktualna vlast pogrešno definirala.

- Europska unija ne može biti nacionalni interes dok se ne zaokruži proces stvaranja hrvatske države, pa stoga i dolazi do prosvjeda. Između vladavine prava i prave koje prosvjedima traže branitelji presuditi može samo referendum, narod jedini može definirati što je nacionalni interes – rekla je Ana Bašić, dodajući da prosvjedi, ma kako legitimni, ne smiju ugrožavati funkcioniranje države, jer bi to dovelo do produbljivanja socijalne bijede.