Jutarnji list: 23. 02. 2001.

PRAVOSUĐE Županijsko državno odvjetništvo postupa na temelju tužbe Dobroslava Parage

Istraga protiv Šeksa zbog kupnje gradskog stana

Paraga je pisao i Račanu kako je Šeksu 1993. dodijeljen stan na korištenje kao potpredsjedniku Vlade iz fonda stanova Grada Zagreba te kako ga je otkupio po iznimno niskoj cijeni premda nije mogao steći stanarsko pravo nad takvim stanom

Piše: Ane Plišić

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo vodi predistražni postupak kako bi utvrdilo osnovanost kaznene prijave protiv Vladimira Šeksa, predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a i Smiljka Sokola, predsjednika Ustavnog suda.

Prijavu je prije deset mjeseci podnio Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-a 1861, zbog kaznenog djela zloporabe ovlasti i položaja. Šeksa tereti daje 1993., dok je bio na funkciji potpredsjednika Vlade, za 22.000 njemačkih maraka, nezakonito i bez javnog natječaja otkupio gradski stan veličine 160 četvornih metara u centru Zagreba, i to uz pomoć predsjednika Komisije za stambena pitanja Vlade Smiljka Sokola. Sklapanjem tog kupoprodajnog ugovora, Šeks i i Sokol su, ističe se u tužbi, oštetitili stambeni fond Grada Zagreba i Vlade, i tako stekli protupravnu imovinsku korist u visini od 600.000 maraka.

Zamjenica županijskog državnog odvjetnika Marija Jambor zasad nam nije mogla reći ima li elemenata za optužni prijedlog protiv Šeksa i Sokola.

Odvjetništvo zvalo Vladu

- Predmet se obrađuje pa u interesu istrage ne možemo davati nikakve informacije –istaknula je Marija Jambor.

U Vladinu Uredu za priopćavanje doznali smo da je Županijsko državno odvjetništvo još u svibnju prošle godine zatražilo od Vladine Komisije za upravljanje državnom imovinom dokumentaciju vezanu za dodjelu i prodaju stana u Petračevoj ulici. Od tada, kažu, nemaju informacija o tijeku istrage. Međutim, istovremeno s podnošenjem kaznene prijave, Dobroslav Paraga uputio je podnesak i premijeru Ivici Račanu u kojem ga upozorava kako bi bilo važno ispitati na koji je način Vladimir Šeks otkupio stan u vlasništvu Grada Zagreba.

‘Poštena kupnja stana'

Paraga je podsjetio Račana kako je Šeksu 1993. dodijeljen stan na korištenje kao potpredsjedniku Vlade iz fonda stanova Grada Zagreba, te kako ga je otkupio po iznimno niskoj cijeni premda nije mogao steći stanarsko pravo nad stanom koji služi za službene potrebe državnih dužnosnika.

Paraga nije jedini koji je upozorio na vrlo upitan otkup stana u centru Zagreba. Naime, u veljači prošle godine Jutarnji list objavio je originalno pismo bivšeg švicarskog veleposlanika P. A. Trondlea u kojem direktno optužuje Šeksa da je stan u elitnom zagrebačkom kvartu otkupio po cijeni od 140 DEM po četvornom metru. Budući da je u to vrijeme cijena četvornog metra u centru Zagreba iznosila minimalno 2000 DEM, realna tržišna cijena Šeksova stana iznosila bi najmanje 320.000 DEM. Ta jednostavna računica opovrgava Šeksovu tvrdnju koju je prošle godine u siječnju rekao zastupniku SDP-a u Hrvatskom saboru, da je "svoj stan pošteno kupio, platio i dobio".