Vjesnik: 23. 02. 2001.

Norac negirao »smrtonosni sastanak« i likvidacije civila

Umirovljeni general je odbacio sve tri točke optužnice u kojima ga se tereti za »smrtonosni sastanak« i likvidaciju civila u Pazarištu 1991. zatim likvidaciju na Lipovoj Glavici, te odvođenje i likvidaciju trojice građana srpske nacionalnosti iz Karlobaga / Norac tvrdi da za te događaje nije znao / Odbio je odgovarati na daljnja pitanja istražne sutkinje /Izvanraspravno vijeće u roku od 48 sati mora odlučiti o žalbi na pritvor

RIJEKA, 22. veljače – Umirovljeni general Mirko Norac u cijelosti je negirao sve tri točke optužnice. Naime, tereti ga se za smrtonosni sastanak i likvidaciju civila u Pazarištu, zatim likvidaciju na Lipovoj Glavici, te odvođenje i likvidaciju trojice građana srpske nacionalnosti iz Karlobaga 1991. Nakon što je te tri točke negirao odbio je odgovarati na daljnja pitanja istražne sutkinje. Uz to, on tvrdi da za te inkriminirane događaje nije ni znao. Istaknula je to istražna sutkinja Županijskog suda u Rijeci Sajonara Čulina, u četvrtak, nekoliko minuta prije 17 sati, nakon što joj je Norac iznio svoju obranu. Norčev odvjetnik Ivan Kern kazao je da je njegov branjenik kratko iznio obranu kojom je negirao sva okrivljenja koja mu se stavljaju na teret. To je učinio vrlo kratko, jasno i kategorički, dodao je. Kern je rekao da je Norcu uručeno rješenje o pritvoru te da je još ranije njegov kolega Tomislav Sabljar, koji je bio Norčev odvjetnik po službenoj dužnosti, uložio žalbu na pritvor, koju je on pregledao te će ju potvrditi.

O toj žalbi u roku od 48 sati raspravljat će Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci.

Kern je najavio da namjerava u četvrtak popodne razgovarati s Norcem, koji će odlučiti hoće li angažirati još odvjetnika za svoju obranu.

Na novinarsko pitanje gdje je Norac bio protekla dva tjedna, Kern je odgovorio kako mu je Norac rekao da je sve to vrijeme bio u Zagrebu, a da je to isto odgovorio i sutkinji. Odvjetnik je izjavio da je dobrim dijelom upoznat sa sudskim spisom vezanim za terećenje njegova klijenta, ali da još nije napravio plan njegove obrane u tom procesu. No, s obzirom da Norac kaže da se ne smatra krivim, obrana će ići u tom pravcu, istaknuo je..

Nakon 16 dana iščekivanja, u četvrtak u 13.54 sati, sedmookrivljeni u »slučaju Gospić«, umirovljeni general Norac prepraćen je iz Zagreba u Rijeku. Njegov ulazak u dvorište Istražnog suda bio je munjevit. Tri automobila (golf, BMW i passatt) doslovce su rastjerala oko 30 novinara, tv-snimatelja i fotoreportera okupljenih pred automobilskim ulazom u dvorište Suda. Golema automatska vrata brzo su se zatvorila za vozilima sa zatamnjenim staklima.

Norac je bio na stražnjem sjedalu BMW-a zatamnjenih stakala, tako da ga novinari nisu uspjeli ni vidjeti.

Osumnjičenik je u 16 sati u pratnji pravosudnih policajaca prepraćen do istražne sutkinje Sajonare Čulina, gdje se zadržao 35 minuta. Kako se vidjelo kroz zatvorene prozore na zgradi Županijskog suda, u 16.15 sati je u kancelariji sutkinje Norac je ostao sam sa svojim odvjetnikom Kernom, a sutkinja i drugi odvjetnici, Mirko Ružić, Velimir Došen i Milenko Škrlec, koji brane ostale osumnjičene Gospićane izašli su na hodnik.

Pravosudni policajci odveli su u 16.35 sati Norca u pritvor riječkog zatvora, bez lisica na rukama, što se moglo uočiti kroz zatvorene prozore.

Sa zanimanjem se očekuje kako će žalbu na pritvor riješiti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda, koje to mora učiniti u roku od 48 sati od trenutka kad je Norcu uručeno rješenje o pritvaranju.

Damir Herceg