Vjesnik: 23. 02. 2001.

Matić na čelu Vijeća ministara BiH, HDZ otišao prije glasovanja

SARAJEVO, 22. veljače - Bosna i Hercegovina tri mjeseca nakon održavanja općih izbora u studenom 2000. dobila je novu vladu kojoj je na čelu član Socijaldemokratske partije (SDP) Božidar Matić.

Zastupnički dom Parlamenta BiH na sjednici u četvrtak u Sarajevu potvrdio je Matićevu kandidaturu za predsjedatelja Vijeća ministara BiH, na temelju prijedloga što ga je 14. veljače prihvatilo državno Predsjedništvo. Božidar Matić (63) doktor je tehničkih znanosti, profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i predsjednik Akademije znanosti i umjetnosti BiH (ANUBiH). Prije rata bio je dugogodišnji direktor sarajevskog Energoinvesta.

Prije izjašnjavanja o Matićevoj kanididaturi, sjednicu su napustili članovi Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) uz obrazloženje da je ona sazvana protivno odredbama Poslovnika o radu državnog parlamenta i Ustava BiH.

Inače, u kraćoj raspravi nakon što je Matić izložio mogući program rada Vijeća ministara, predstavnici HDZ-a Miro Grabovac Titan i Ivo Andrić Lužanski izjavili su da mandatar nije odgovorio na mnoga pitanja o tome kako popraviti stanje u zemlji. Predbacili su Matiću i da je prihvaćanjem kandidature na sebe preuzeo veliku odgovornost jer iza njega navodno ne stoji većina Hrvata u BiH. Član Predsjedništva BiH Ante Jelavić ranije je odbio podržati Matićevu kandidaturu rekavši da se time krše vitalni interesi hrvatskog naroda u BiH.

Od 35 zastupnika koliko ih je sudjelovalo u glasovanju u Parlamentu, njih 22 podržala su Matića, trojica su bila protiv, a šest zastupnika među kojima i oni iz Stranke demokratske akcije (SDA), bilo je suzdržano.

Matić je predstavio sastav Vijeća ministara BiH objasnivši da će on biti na čelu državnog trezora. Kako se i očekivalo, novi ministar vanjskih poslova BiH je Zlatko Lagumdžija, čelnik SDP-a. Kandidat Partije demokratskog progresa (PDP) Dragan Mikerević imenovan je ministrom europskih integracija, a resor vanjske trgovine vodit će Azra Hadžiahmetović koju je kandidirala Silajdžićeva Stranka za BiH. Novi doministar vanjske trgovine BiH bit će dosadašnji šef diplomacije Jadranko Prlić kojega je Matić predstavio kao kandidata Nove hrvatske inicijative (NHI). Krešimir Zubak, predsjednik NHI, novi je ministar za izbjeglice i ljudska prava. Ministarstvo civilnih pitanja i komunikacija vodit će Svetozar Mihajlović kao kandidat Srpskog narodnog saveza (SNS). (H)