Večernji list: 23. 02. 2001.

PREMA NOVOM PRIJEDLOGU, O KOJEM ĆE RASPRAVLJATI VLADA:

230.000 branitelja gubi povlasticu na uvoz automobila

Do stupanja na snagu zakona trgovci automobilima mogli bi napraviti dobar posao

Ukidanje povlastica na uvoz automobila idućih bi tjedana moglo izazvati pravu buru negodovanja hrvatskih branitelja, ali i navalu na prodajne salone automobila. Ukidanje braniteljskih povlastica na uvoz automobila uz oslobađanje svih davanja - carina, trošarina i PDV-a - predviđa naime stand-by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom od 250 milijuna dolara, koji bi trebao biti potpisan krajem ožujka. Stoga će se ovih dana, neslužbeno doznajemo, time po hitnom postupku u Vladi pozabaviti i novi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. To znači da bi za samo dva tjedna za povlastice moglo ostati uskraćeno oko 230.000 branitelja, jer je od njih 350.000 dobivene povlastice iskoristilo samo 120.000 branitelja, hrvatskih ratnih vojnih invalida te obitelji poginulih i nestalih.

U četiri godine na povlasticu 110.935 auta

- U zadnje četiri godine hrvatski su branitelji s povlasticama uvezli 90.481 automobil, a hrvatski ratni vojni invalidi te obitelji poginulih i nestalih 20.454 automobila u vrijednosti oko pet milijardi kuna - kaže glasnogovornica Ministarstva branitelja Andrea Pavlović.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja predviđa ograničenje povlastica na uvoz automobila uz oslobađanje od svih davanja, ali ne i njihovo potpuno ukidanje, objašnjava ona. Prema tome, 100-postotni hrvatski ratni vojni invalidi prve kategorije i dalje će ostvarivati pravo na darovani prilagođeni automobil od Ministarstva branitelja. Do lipnja Ministarstvo će darovati još 19 automobila 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima, prosječne cijene od 25.000 njemačkih maraka. Ukupno je darovano 286 automobila, a 100 će ih nakon zakonskog roka od sedam godina 100-postotnim HRVI biti dodijeljeno drugi put.

Pravo na uvoz osobnog automobila bez plaćanja carine, posebnog poreza i poreza na dodanu vrijednost u visini utvrđenog postotka oštećenja organizma dosad su pak imali ostali HRVI te obitelji poginulih, umrlih, zatočenih ili nestalih hrvatskih branitelja. Ali novim će zakonom pravo na uvoz osobnog automobila bez davanja svakih sedam godina imati samo HRVI od II. do IV. skupine s oštećenjem donjih ekstremiteta kojima vozilo služi kao ortopedski dodatak.

Pravo gube i roditelji poginulog branitelja

Pravo na jednokratni uvoz osobnog automobila i popust pri plaćanju carine i poreza na promet za branitelje koji su stažom u obrani suvereniteta RH od četiri mjeseca pa više od 48 mjeseci ostvarivali pravo na popust od 40 do 100 posto (stavak 3. članka 39) - ukida se. A ako korisnik posvlastice, odnosno HRVI od II. do IV. skupine s oštećenjem donjih ekstremiteta, osobni automobil proda ili daruje u roku od sedam godina od dana nabave, obavezan je naknadno platiti carinu, posebni porez i PDV.

Jednokratne povlastice za uvoz automobila brisanjem stavaka 4, 5, 6, 7, 8 i 9 gube pak, među ostalim, i roditelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestaloga hrvatskoga branitelja, a ukidaju se i povlastice pri prodaji automobila HRVI ili člana obitelji poginuloga, umrloga, zatočenoga ili nestaloga branitelja koji je umro prije isteka roka od pet godina od nabave automobila.

Zamoljen da komentira ukidanje braniteljskih povlastica pri uvozu automobila, predsjednih Hvidre Marinko Liović jučer je poručio kako ne može reći ništa dok novi zakon o pravima hrvatskih branitelja ne vidi u pisanom obliku.

J. Rak Šajn