Jutarnji list: 23. 02. 2001.

Dnevni osvrt O slučaju SIS-a i novinarke Slobodne Dalmacije piše Krešimir Žabec

Zašto ministar Radoš špijunira novinare?

Sigurnosno-informativna služba, SIS, dakle vojno-obavještajna služba, pismenim je putem od svojih zaposlenika na terenu sredinom listopada prošle godine zatražila sva raspoloživa saznanja o četiri vojna djelatnika i jednoj civilnoj osobi, novinarki Slobodne Dalmacije, piše u jučerašnjem broju splitski dnevnik potkrepljujući svoje podatke objavom preslika spomenutog traženja. Jutarnji je list jučer u prijepodnevnim satima putem faksa zatražio od Ministarstva obrane očitovanje o navodima u tekstu.

Kasnije smo više puta pokušavali telefonski stupiti u kontakt s pomoćnikom ministra obrane Mladenom Ružmanom, zaduženim za obavještajno-sigurnosne poslove, kako bi nam pojasnio navode iz Slobodne Dalmacije. Tijekom cijeloga jučerašnjeg dana nitko iz Ministarstva obrane, koje inače promptno reagira i na mnogo blaže optužbe, nije smatrao potrebnim reagirati na tekst u kojem se tvrdi da vojno-obavještajna služba traži podatke o civilnoj osobi. Sam Mladen Ružman više je puta tvrdio da njegova služba, SIS, od kada joj je on na čelu, uopće operativno ne obrađuje civilne osobe i upravo se to navodi kao oštra razdjelnica prema prijašnjoj praksi SIS-a. Šutnja koja je nastala nakon teksta u Slobodnoj Dalmaciji govori da to nije tako.

Urednička koncepcija splitskog dnevnika izrazito je desno orijentirana, a Vlada i Predsjednik svakodnevno su s argumentima ili bez njih na udaru kritike.

No, to nije razlog da se vojna obavještajna služba zanima za civila koji kao novinar prati njezin rad. To uplitanje vojnih špijuna među civile je i poziv novinarskom cehu da digne svoj glas protiv protuzakonitog uplitanja vojske među novinare jer se njima ne svida što novinarka Slobodne Dalmacije piše i s kime se druži. Zato Jutarnji list i ovim putem od ministra obrane traži odgovor na pitanje: Zašto špijunira novinare?