Večernji list: 23. 02. 2001.

BRITANSKA DIPLOMACIJA ZAPOČINJE POLITIČKU TRGOVINU S BEOGRADOM

Za informacije o Iraku ustupci na Kosovu

Britansko ministarstvo obrane neočekivano je predložilo suradnju postrojbi NATO-a i srpskih postrojbi u borbi protiv albanskih boraca. Po britanskom prijedlogu, Srbi i Britanci iz sastava KFOR-a osnovali bi zajedničke ophodnje za nadzor graničnih zona oko Kosova. Na taj bi način srpske postrojbe ušle u sigurnosni pojas.

Ministarstvo obrane iznijelo je svoj prijedlog na posebnom sastanku s odabranim britanskim novinarima, kako bi putem medija pripremilo ostale saveznike na drastičan zaokret u odnosu na Kosovo. Službenik ministarstva koji je "brifirao" novinare, najavio je čak kako bi sigurnosne zone, uspostavljene da bi držale srpske snage podalje od Kosova, mogle biti posve ukinute. Na taj način srpske bi postrojbe praktično mogle ponovo povezati sa Srbijom sjeverni dio Kosova, koji je pod nadzorom kosovskih Srba.

Britansko ministarstvo opravdava svoj prijedlog time da albanski borci koriste sigurnosne zone kao "odskočnicu" za napade na području Preševa, Medveđe i Bujanovca, te da bi zajedničke srpsko-britanske ophodnje bile djelotvornije u borbi protiv albanske gerile.

Pravu pozadinu britanskog prijedloga otkriva, međutim, druga vijest, koja također potječe iz istog izvora. Britansko ministarstvo obrane pohvalilo je srpske vlasti, izjavivši da je "Beograd pomagao u planiranju zračnih udara NATO-a na Irak". Daily Telegraph, Independent i drugi britanski listovi objavljuju izjavu neimenovanog službenika u ministarstvu obrane koji je rekao da su Srbi, koji su radili na postavljanju vojnih instalacija u Iraku, dali obavještajne podatke gdje je što. Independent tvrdi da su srpske vlasti dale NATO-u "vitalne informacije" te ističe kako je to dokaz o "dramatičnom poboljšanju odnosa između Britanije i Beograda", a da o tome svjedoči i najnoviji prijedlog o osnutku zajedničkih britansko-srpskih ophodnji oko Kosova.

LONDON Željko Toth