Vjesnik: 24. 02. 2001.

Norac ostaje u pritvoru, branitelji najavili tužbu

RIJEKA, 23. veljače - Umirovljeni general Mirko Norac-Kevo narednih 30 dana ostat će u pritvoru riječkog zatvora, odlučilo je u petak Izvanraspravno vijeće riječkog Županijskog suda. Novinarima je tu odluku priopćio predsjednik tog suda Slavko Petrić. »S obzirom na težinu djela za koje ga tereti proširena optužnica u "slučaju Gospić", razmatrajući Norčevu žalbu na pritvor, Vijeće zasad nije našlo elemenata za njegovo puštanje iz pritvora«, objasnio je Petrić dodavši da na odluku Vijeća nije utjecalo to što je za Norcem bila raspisana tjeralica. Norčev novoangažirani branitelj Tomislav Sabljar najavio je žalbu Ustavnom sudu na to rješenje o pritvoru.

U petak je, naime, Norac opunomoćio Sabljara da ga zastupa u obrani u »slučaju Gospić«. Tako sada Norčev braniteljski tim čine Ivan Kern i Sabljar, a mogao bi biti proširen na još jednog odvjetnika.

Umirovljeni general dao je Sabljaru punomoć pred istražnom sutkinjom Sajonarom Čulina u čiju je kancelariju doveden u 12 sati, u pratnji većeg broja pravosudnih policajaca koji su budno pazili da u blizini ne bude novinara. Pred sutkinju je pozvan da bi dao izjavu u vezi sa žalbom na pritvor. Na Čulinin upit želi li neku posebnu ili se slaže s već prije podnesenom žalbom, Norac je odgovorio da je zadovoljan tom prijašnjom. Sabljar nam je rekao da ovom prilikom nije bilo riječi o Norčevoj obrani koju je on iznio u četvrtak. Napomenuo je da se njegov branjenik i dalje ne osjeća krivim za terećenja iz optužnice dodavši da i njegov odvjetnički tim misli isto »jer nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže«. Umirovljeni general je u petak u 12.35 sati vraćen u pritvor.

Oko 14 sati u zgradi suda pojavila su se trojica branitelja članova »gospićke skupine«, Milan Ružić, Velimir Došen i Milenko Škrlec koji su, zajedno s novinarima, čekali odluku Izvanraspravnog vijeća.

Norac ostaje u pritvoru, branitelji najavili tužbu

Odvjetnici su rekli kako očekuju da će Norac bude pušten. Ako se to dogodi, oni će odmah podnijeti zahtjeve da se i ostale osumnjičenike »za gospićki slučaj« pusti iz pritvora. Da podsjetimo, u pritvoru su još Tihomir Orešković, Ivica Rožić, Josip Grandić i Milan Čanić.

Početkom idućeg tjedna započet će saslušanje trojice članova »gospićke skupine«, i to na njihovo traženje. U ponedjeljak će biti saslušan drugookrivljeni Ivica Rožić, osumnjičen za odvođenje i nestanak civila iz Karlobaga, Pazarišta i Lipove glavice. »Moj branjenik se dosad branio šutnjom, a u ponedjeljak će u cijelosti iznijeti obranu za sva tri djela za koja ga tereti optužnica«, najavio je Ružić. Istaknuo je da Rožić u cijelosti negira navode optužnice. Osumnjičeni Milan Čanić, koji je već prije iznio svoju obranu, to bi trebao učiniti u utorak, a srijeda je rezervirana za prvooptuženog Tihomira Oreškovića koji se, kao i Rožić, dosad branio šutnjom. To bi Oreškovićevo iznošenje obrane moglo odgovoriti na mnoga pitanja s obzirom da je on potkraj 1991. bio jedan od ključnih ljudi u organiziranju obrane Gospića.

Istražna sutkinja Sajonara Čulina rekla nam je da osumnjičeni Norac ne podliježe sankcijama za to što je 15 dana bio nedostupan sudu, a za njim je u to vrijeme bila izdana tjeralica.

Damir Herceg