Večernji list: 24. 02. 2001.

KOALICIJA ODLUČILA: UKIDA SE ŽUPANIJSKI DOM

Šestorka ukida i glasovanje dijaspore

Račan nije zabrinut mogućnošću da HDZ-ova većina u Županijskom domu isprovocira izbore prije ustavnih izmjena

ZAGREB - Nakon višetjednih neslužbenih najava šefovi vladajuće koalicije jučer su donijeli političku odluku da se pristupi izmjenama Ustava i ukidanju Županijskoga doma Hrvatskoga sabora. Tako bi neposredno prije isteka mandata drugom sazivu Županijskoga doma u povijesti Hrvatske hrvatski parlament postao jednodoman. To ne znači da će jedinice lokalne samouprave izgubiti utjecaj na kreiranje zakona koji se odnose na njihov rad, kazao je novinarima koordinator šestorice premijer Ivica Račan izlažući model po kojem bi županijske skupštine dobile i pravo svojevrsnog veta na prijedloge zakona koji tretiraju njihovu problematiku.

Lokalni izbori 13. svibnja

Račan je kazao da bi jedinice lokalne samouprave dobile pravo iznijeti mišljenje o zakonskim prijedlozima koji će regulirati njihova prava, obveze, financiranje... te da to mišljenje mora biti prenijeto Zastupničkom domu. Ako jedna trećina županijskih skupština bude nezadovoljna prijedlogom zakona, Zastupnički dom o njemu bi morao raspravljati ponovno u roku od 15 dana. Time bi se, kazao je Račan, u Ustavu sačuvala bit instituta Županijskoga doma koji je trebao regulirati interese lokalne samouprave, što se u stvarnosti nije dogodilo.

Vladajuća koalicija raspravljala je i o promjeni Zakona o lokalnim izborima, pa se na stolu našla ideja da Hrvatska po uzoru na neke europske zemlje utvrdi stalni termin za lokalne izbore. Prema prijedlogu to bi bio drugi tjedan u svibnju svake četvrte godine. Gledajući u kalendar, to bi značilo da će ove godine lokalni izbori u Hrvatskoj biti održani u nedjelju 13. svibnja. Dakako, ako se prethodno u Saboru provedu zakonske izmjene.

Na stolu je i ideja o redefiniranju ustavne kategorije biračkog prava. Koalicija razmišlja da se definira kao opće i jednako, koje bi imali svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji prava i obveze ostvaruju u Hrvatskoj. To bi zapravo značilo da bi takvim ustavnim definiranjem iseljeništvo izgubilo pravo sudjelovanja na izborima u Hrvatskoj. Premijer Račan kazao je da će se o toj ideji već sljedećih dana zauzeti stav i da će biti poznat prije nego prijedlog izmjena Ustava uđe u saborsku proceduru, što se planira za desetak dana.

Razmjerni model

Koalicija razmatra i preoblikovanje lokalne samouprave, pa se razmišlja o davanju prava općinama da kroz statute odluče hoće li ili neće imati poglavarstva. Župani bi bili predstavnici regionalne samouprave, koji za tu dužnost ne bi trebali ničiju potvrdu. Prema sadašnjem zakonskom rješenju imenovanje župana predlaže Vlada, a potvrđuje ga predsjednik Republike. Zbog potrebe da se na razini županija odrađuju i državni poslovi, Vlada bi imenovala predstojnike županijskih ureda.

Predstojeći lokalni izbori najvjerojatnije će biti provedeni po razmjernom (proporcionalnom) modelu. Dosad su provođeni po mješovitom modelu pri kojem se tri četvrtine zastupnika biralo razmjernim modelom, a jedna četvrtina većinskim.

Na pitanje razmatraju li mogućnost da HDZ-ova većina u Županijskom domu prijevremeno raspusti taj dom i isprovocira izbore prije ustavnih izmjena, Račan je rekao da je to razmotreno i da nisu zabrinuti.

Predsjednica Županijskog doma dr. Katica Ivanišević ocijenila je odluku o ukidanju Županijskog doma štetnom.

HNS se ne slaže s odlukom o ukidanju Županijskoga doma, ali će prihvatiti stajalište koalicijskih partnera, izjavio je za Hinu predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić. Županijski dom je, po njegovu mišljenju, trebalo ukinuti pri donošenju ustavnih promjena, kad je to predlagao i predsjednik Mesić.

M. Šarić