Republika: 25. 02. 2001.

POZADINA HAAŠKOG PREPUŠTANJA GENERALA MIRKA NORCA HRVATSKOM PRAVOSUĐU

Ako postupak Mirku Norcu ne bude vođen kako treba, slučaj će preuzeti Haaški sud

Temeljem članka 9. Statuta Haaškog suda, u bilo kojoj fazi sudske procedure Haaški sud može zatražiti prebacivanje kompetencije sa nacionalnog na Međunarodni sud

Piše: Bruno Lopandić

Odlukom Haaškog tužiteljstva "slučaj Norac" je u potpunosti prepušten hrvatskom pravosuđu, no ako postupak ne bude vođen kako treba ili ako se pojave problemi koji bi pokazali da hrvatsko pravosuđe nije u stanju provesti proces do kraja, slučaj Norac prebacit će se u Haag, potvrdili su Republici izvori Haaškog tužiteljstva. Temeljem članka 9. Statuta Haaškog suda, u bilo kojoj fazi sudske procedure Haaški sud može službeno zatražiti prebacivanje kompetencije sa nacionalnog na Međunarodni sud. Strani promatrači drže kako bi bilo najbolje da hrvatsko pravosuđe procesuira i buduće slučajeve što prije kako bi se izbjeglo prebacivanje osumnjičenih u Haag.

“Mi ćemo pomno nadzirati taj proces kako se ne bi dogodile neke greške. Svi su jednaki pred zakonom i nema privilegija bilo za pojedince ili određene skupine u društvu. Taj članak 9. nije nikakva prijetnja već odredba koja se mora poštivati. Riječ je ujedno i o odredbi koja osigurava da se promjenom režima u pojedinim državama ne mijenjaju pravila igre koja vrijede za sve demokratske zemlje. Nama je izuzetno važno da se ta pravila ne mijenjaju, odnosno, da su svi jednaki pred zakonom", izjavila je u subotu Republici Florence Hartmann, glasnogovornica Glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte.

Ovim potezom Haaški sud je odlučio ukazati povjerenje hrvatskom pravosuđu, kako bi uspjelo dokazati da je Hrvatska dovoljno demokratskizrela za ovaj, vrlo ozbiljan ispit dokazivanja pravne države, navode strani diplomati.

Nakon odluke Haaškog suda da slučaj Norac prepusti hrvatskom pravosuđu, tenzije unutar zemlje su bitno popustile, što je i u interesu samog Haaškog, suda. Carla del Ponte, naveli su izvori, tako se može koncentrirati na ljude koji se nalaze na optužnicama, a dio brige o sudskim procesima može prepustiti nacionalnom sudu. U ovom slučaju radi se o hrvatskom pravosuđu. No, kako je naglasasila glasnogovornica Carle del Ponte, ova odluka ne abolira one koji se već nalaze na listama optuženih u Haagu. “Moram naglasiti, kako ne bi bilo nikakve zabune, da osobe s liste moraju biti prebačene u Haag i tamo procesuirane. Tu ne može biti nikakvog kompromisa. Vlasti u SRJ ne mogu očekivati da će se njihovim građanima s liske osumnjičenih biti moguće suditi u SR Jugoslaviji", naglasila je glasnogovornica Hartmann, dodajući kako se s tim stavom slažu Europska unija i SAD.

Glavna tužiteljica Haaškog suda Carla del Ponte prošlog tjedna je u Bruxellesu razgovarala s čelnim ljudima Europske unije i NATO-a. Na tim sastancima je zaključeno kako SR Jugoslavija neće moći s daljnjim procesom integracija, ukoliko ne uspostavi punu suradnju s Haaškim sudom, tj. ne izruči optužene s liste u Haaški zatvor.

Vlada premijera Račana, navode strani diplomatski izvori, sada ima jedinstvenu priliku da dokaže na konkretnom primjeru kako je u Hrvatskoj moguće uspostaviti vladavinu prava i po pitanju procesuiranja zločinaca preuzeti inicijativu. U suprotnom, slučajeve će preuzeti Haaški sud, zemlja će iz mjeseca u mjesec upadati u nove političke krize i neće imati vremena baviti se najvažnijim poslom, ekonomskim reformama, najvažnijim i najtežim pitanjem s kojim se Hrvatska trenutno suočava.