Večernji list: 26. 02. 2001.

NAKON UHIĆENJA SRBIJANSKOGA ŠEFA TAJNE POLICIJE OVOG SE TJEDNA U ZATVORU OČEKUJE I SLOBODAN MILOŠEVIĆ

Srbija priprema "uhićenje desetljeća"

Nakon uhićenja policijskoga generala Radomira Markovića, donedavno šefa srbijanske tajne policije i najmoćnijega čovjeka u Srbije poslije Slobodana Miloševića, jučer je u Beogradu uhićen i Branko Đurić, bivši šef beogradske policije. Ovoga se tjedna u Beogradu očekuje "uhićenje desetljeća", odlazak u zatvor bivšeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mire Marković.

Radomir Marković, prema riječima srbijanskoga ministra pravosuđa Vladana Batića, uhićen je jer je optužen za ubojstvo četvorice dužnosnika Srpskog pokreta obnove (Vuk Drašković je slučajno preživio) u insceniranoj prometnoj nesreći na Ibarskoj magistrali.

- Zločin, skoro ravan istome onome koji učini izvršilac, čini i onaj tko je štitio I Markovića i Miloševića više mjeseci. To je aktualni predsjednik SRJ Vojislav Koštunica - izjavio je jučer Drašković.

U Beogradu se tvrdi da je i Jezdimir Vasiljević, bivši bankar i vlasnik najveće srbijanske Jugoskandik banke, u dogovoru s aktualnom vlašću došao u SRJ. Uz prethodni dogovor i prema svojevoljnom pristanku on je uhićen da bi u istražnom postupku dao dovoljno dokaza za uhićenje Slobodana Miloševića. Dokazi protiv Miloševića očekuju se i od bivšeg šefa srbijanske tajne policije.

Jugoslavenski ministar pravosuđa dr. Momčilo Grubač je jučer izjavio da se Miloševiću može suditi "već i danas" te da nema nikakva razloga da se protiv njega odmah pokrene kazneni postupak.

Da su nove vlasti u Srbiji krenule žestoko u obračun s bivšim režimom govori i to da je jučer u Kragujevcu uhićen bivši načelnik kragujevačkoga SUP-a i Centra javne sigurnosti Kosovska Mitrovica. Za predsjednikom općine Batočina raspisana je policijska tjeralica, kao i za još nekim bivšim dužnosnicima Miloševićeva režima za koje je utvrđeno da su počinili kaznena djela.

Sve to govori, na što je ukazao i ministar pravosuđa Grubač, da će se Slobodanu Miloševiću i njegovim suradnicima najprije suditi u SRJ, a Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu morat će pričekati donošenje jugoslavenskih zakona koji će omogućiti Beogradu izručenje optuženika.

Zagonetna "cesna"

Na sportski aerodrom kod Beograda u petak poslijepodne sletio je grčki zrakoplov "cesna" za osam putnika. Ne zna se tko su pilot i kopilot, a, kako napominju diplomatski izvori u Beogradu, taj bi avion mogao poslužiti za Miloševićev bijeg iz zemlje prije nego što ga beogradski specijalci, koji se već uvježbavaju za tu svrhu, uhite.

Nagađa se da je odredište letjelice Irak ili Grčka. Hoće li se mogući putnik kojeg očekuje novouređeni apartman u zatvoru doista i ukrcati, vidjet će se. (Ml. S.)

BEOGRAD Milovan Nedeljkov

TKO JE UHIĆENI ŠEF SRBIJANSKE TAJNE POLICIJE RADOMIR MARKOVIĆ

Provjereni prijatelj Familije

BEOGRAD - Šef srbijanske tajne policije Radomir Marković osobno je ispratio i omogućio bijeg Marka Miloševića, sina bivšeg predsjednika Miloševića, iz SRJ nakon pobjede demokratskih snaga. Njegova veza s obitelji Milošević počinje još 70-ih godina, kada je bio angažiran da kao inspektor Devetog odjela za praćenje posebno pazi tada malodobnog Marka Miloševića. Za obitelj Milošević-Marković "odradio je" mnoge poslove i dok je bio šef policijske postaje u beogradskoj zračnoj luci.

Prvi čovjek srbijanske tajne policije postao je 26. veljače 1998., kada je na tome mjestu zamijenio svemoćnog Jovicu Stanišića.

Radomir Marković bio je član SK-a, potom SPS-a, a mnogi tvrde da je nakon toga prešao u JUL te da je bio čovjek od posebna povjerenja Miloševićeve supruge Mirjane Marković. Policajci koji ga poznaju tvrde da je urbana osoba, ima dozvolu za pilotiranje, svira gitaru, uzgaja rasne pse, a tvrde da voli tenis i vožnju brodom. Oženjen je turističkom djelatnicom Ivom (mnogi tvrde da nije državljanka Srbije već da je Hrvatica), a imaju malodobnog sina. (M. Nedeljkov)